Groot-Brittannie

Dodenmasker Queen Mary Te zien op Fringe Festival Victoria Crake, right, employee of auctioneers Lyon and Turnbull poses next to the Death Mask of Mary Queen of Scots, that is on show at the auctioneers in Edinburgh, Tuesday Aug. 1, 2006. Members of the public will be able to view the mask at the free Edinburgh Fringe Festival exhibition which begins on August. 6. (AP Photo/ Danny Lawson, PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** Associated Press

Edinburgh Festival FringeHet zou dit jaar vijf jaar, elf maanden en zestien dagen duren om iedere uitvoering van de Edinburgh Festival Fringe, dat elk jaar ruim £10 miljoen opbrengt, achter elkaar te zien. Wat de onuitgenode gasten, die het Edinburgh International Festival in 1947 bestormden met uitvoeringen, nooit geweten kunnen hebben is dat ze nu veertig Fringes in de wereld op hun geweten hebben. Maar de moeder van alle Fringes weet het toch het best met de gebruikelijke comedy, drama, kunst, muziek en straatentertainers. Het stikt overigens van de festivals in de Schotse hoofdstad omstreeks deze tijd, maar Fringe Sunday op 13 augustus is het grootste evenement met zo’n tweehonderd gratis acts.

T/m 28 aug, Edinburgh Festival Fringe, Edinburgh, Schotland, 0044131 226 0026 & www.edfringe.com

Savill Building Een nieuw bezoekerscentrum is nu open in Windsor Park. Het Savill Building is Engeland’s bijzonderste staaltje van tuinarchitectuur. Het verbluffende houten dak gemaakt van materiaal uit de omgeving doet denken aan een zwevend boomblad. Nieuwe technologie van een speciaal uitgekiende berekening die slechts door één computer programma in het land gemaakt kan worden, zorgde voor de constructie ervan. Moderne, structureel efficiënte vormen hebben elkaar afgewisseld met traditioneel vakmanschap tot een organisch geheel. Het gebouw, van ontwikkelaar Crown Estate die ook al het landgoed beheert van de Engelse monarchie, heeft iets menselijke en spreekt. Net zoals vroegere Victoriaanse en middeleeuwse gebouwen dat deden.

Savill Building, Englefield Green, Surrey, 00441784 435 544 & www.theroyallandscape.co.uk

En verder T/m 3 sept, Edinburgh Festival 2006, Edinburgh, Schotland, www.edinburgh-festivals.com 11 t/m 13 aug HSBC Brecon Jazz Festival, Brecon, 00441874 611622 & www.breconjazz.co.uk t/m 9 sept, Peter Hall Season, met Shakespeare's Measure For Measure, Theater Royal, Bath 00 441225 448844 & www.theatreroyal.org.uk t/m 2 sept, Chichester Festival 06 Theatre, The Life and Adventures of Nicholas Neckleby van Charles Dickens, Parts 1 & 2, 00441243 781312 & www.cft.org.uk