Groentetaart

Ingrediënten:3 preien2 venkelknollen100 g spinazie3 knoflooktenen8 basilicumblaadjes100 g ricotta2 eieren150 ml melk50 g versgeraspte Parmezaanse kaasolijfoliezout

Wrijf de binnenkant en bodem van een ronde of rechthoekige ovenschaal dun met olijfolie in. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de schoongemaakte prei in ringen van een halve centimeter breed. Verwijder lelijke delen aan de buitenkant van de venkelknol. Snijd de knol in de lengte door en verwijder ook de harde kern.

Snijd de stukken venkel in dunne plakken. Laat de gewassen spinazie uitlekken. Klop in een kom de eieren los. Klop de ricotta, de melk en de Parmezaanse kaas erdoor. Verhit een scheut olie in een wok waarin de verschillende groenten worden gebakken.

Bak de preiringen en venkelplakjes al roerend gedurende een minuut of drie. Knijp de knoflooktenen met behulp van een knoflookknijper uit boven de groenten in de wok. Voeg een snufje zout toe. Roer vervolgens de spinazie erdoor en laat slinken. Schep alle groenten door elkaar. Schep de groenten in de vuurvaste schaal. Giet het ei-ricotta-kaasmengsel op de groenten.

Schuif de schaal in het midden van de oven. Na circa 25 minuten heeft de bovenkant van de taart een licht bruine kleur. Garneer met blaadjes basilicum. Deze groentetaart kan zowel warm als koud, als voor- of hoofdgerecht (met een tomatensalade) worden gegeten. Snijd de taart in punten of vierkanten. Ook kan deze taart in kleine stukjes worden gesneden die als borrelhapje dienen.

Anne Scheepmaker

Morgen: Terrine van Limburgse kazen.

    • Anne Scheepmaker