‘Groene helm’ geen Hezbollah

Green helmet’ en kind. (Foto AP ** EDS NOTE GRAPHIC CONTENT ** Lebanese Red Cross and Civil Defense workers carry the body of a small child covered in dust from the rubble of his home that was hit in an Israeli missile strike in the village of Qana, east of the port city of Tyre, Lebanon Sunday, July 30, 2006. Lebanese Red Cross officials said 56 people died in the Israeli assault on the village, including 34 children. Rescuers dug through the debris to remove dozens of bodies. (AP Photo/Kevin Frayer) Associated Press

De man die na de Israëlische aanval op Qana op 30 juli een dood kind omhoog hield voor fotografen is geen lid van Hezbollah. Dat zegt hij in het Duitse blad Stern. Salam Daher, zoals hij blijkt te heten, was op diverse weblogs het onderwerp geworden van verhitte discussies. Omdat de foto’s waarop de tot Green Helmet gedoopte hulpverlener te zien was gedurende enkele uren genomen zouden zijn, meenden sommigen dat hij lid was van Hezbollah en met het dode kind als propagandamiddel had rondgezeuld.

Onzin, zegt Daher in Stern. Hij werkt al langer dan een decennium als hulpverlener. „Ik heb meer dan tien kinderen uit het puin gehaald. Ik was de instorting nabij op het eind. Er waren overal fotografen, je kon bijna niet werken. Eén keer hield ik een kind voor de lenzen, zodat iedereen een foto kon nemen – alleen om van ze af te komen, zodat ik verder kon met mijn werk.”

Meer op: eureferendum. blogspot.com