Goede dag Nederlanders bij kwalificaties op EK

De negen Nederlandse atleten die gisteren bij de Europese kampioenschappen hun kwalificatie moesten afwerken, hebben het behoorlijk goed gedaan. Zeven mogen door, twee werden uitgeschakeld.

Rutger Smith plaatste zich bij het discuswerpen voor de finale door in zijn tweede beurt drie centimeter boven de kwalificatie-eis van 63,50 meter te gooien. Met 63,53 ging hij als nummer vier naar de eindstrijd. Dat ervoer hij als een opkikker na zijn teleurstellende vierde plaats bij het kogelstoten. Discuswerpen is bij de EK een sterk bezet nummer

Voor Bram Som was er geen vuiltje aan de lucht in zijn serie op de 800 meter. Hij plaatste zich gemakkelijk voor de halve finale van vanavond met een tweede plaats achter de Brit Michael Rimmer. Som viel op door zijn zwarte kniekousen; een voorzorgsmaatregel tegen kuitblessures.

Op de 5.000 meter deed ook Gert-Jan Liefers wat er van hem verwacht werd. De Apeldoorner, die de 1.500 meter heeft ingeruild voor de 5.000 meter, plaatste zich in zijn serie moeiteloos bij de beste vijf, die werden toegelaten tot de finale van morgenavond. Hij werd tweede achter de Turk Halil Akkas.

De polsstokhoogspringers Laurens Looije en Christian Tamminga mogen zondag de finale springen na een bizarre kwalificatiewedstrijd. Regen en onweer zorgden ervoor dat de strijd werd gestaakt. Tamminga was op dat moment al uit de wedstrijd na drie mislukte sprongen op 5,55 meter, Looije had met die hoogte een finaleplaats binnen handbereik. De jury besloot de wedstrijd definitief te stoppen. Eerst werden zestien springers (met Looije) aangewezen voor de eindstrijd, vervolgens achttien (waardoor Tamminga ook werd toegevoegd) en uiteindelijk zullen, na protesten, twintig springers met elkaar de strijd aanbinden om goud.

Op de 200 meter bleef Guus Hoogmoed steken in de halve finale, al was dat eervol. Hij werd vijfde, waar een vierde plaats was vereist.

Bij de vrouwen drong Miranda Boonstra door tot de finale van de 3.000 meter steeple-chase. Zij werd in haar serie achtste in een nieuw Nedelands record van 9.45,87. Andrea Deelstra, een debutante op een groot toernooi, eindigde laatste in de andere serie en werd uitgeschakeld.

Jacqueline Poelman start vanavond in de halve finale van de 200 meter. Zij plaatste zich dankzij een tweede plaats (23,35) in haar serie.