‘Gezondste competitie’ gaat weer beginnen

Vanavond begint de Duitse voetbalcompetitie, met de topper Bayern München-Borussia Dortmund. Het WK voetbal heeft de Bundesliga een positieve impuls gegeven.

Gerald Sibon FC Nürnberg Gerald Sibon FOTO: 1. FC Nürnberg 1. FC Nürnberg

Marcel Abrahams

Een fraaie derde plaats, volle stadions en een alom geprezen organisatie. Het deze zomer in Duitsland gehouden WK voetbal was een doorslaand succes voor de gastheer. Franz Beckenbauer, boegbeeld van het Duitse WK-comité, verwoordde het op televisiezender ARD als volgt: „We hebben nu meer vrienden dan ooit tevoren. Duitsland is weer een sterke voetbalnatie.”

Duitsland presenteerde zich deze zomer als een modern voetballand. De euforie die ontstond rondom de nationale ploeg deed vooral het imago van Duitsland goed. In een vraaggesprek met de krant Handelsblatt somde Michael Glos, de minister van Economische Zaken, de voordelen van het WK op. „Dankzij het evenement zijn er vijftigduizend banen in het bedrijfsleven en het toerisme bijgekomen. De verwachting is dat de helft van die functies structureel wordt ingevuld. Maar de belangrijkste winst is dat we ons land goed hebben verkocht in de publiciteit. We mochten twee miljoen buitenlandse gasten begroeten, twee keer zoveel als begroot. ”

Zo zal de Duitse regering op korte termijn samen met het bedrijfsleven de grote campagne ‘Deutschland – Land der Ideen’ lanceren, vooral om buitenlandse investeerders binnen te halen. De Duitse Postbank AG, een van de grootste banken, becijferde net als vorig jaar dat het WK de Duitse economie onder de streep zo’n twee tot drie miljard euro zal opleveren.

Het aanvallende spel van Die Mannschaft op het WK kon op veel bijval rekenen van de Duitse supporters. Bondscoach Jürgen Klinsmann koos voor jonge en fitte spelers, opkomende backs en veelvuldig van positie wisselende middenvelders. Voetbalanalist Günter Netzer kijkt dan ook hoopval uit naar de start van de Bundesliga: „Ofschoon het WK in eigen land een uniek evenement was, hoop ik dat de Duitse trainers de jeugd een kans geven. Het creatieve en offensieve spel onder Klinsmann verdient navolging.”

De voetbalcompetitie floreert. Afgelopen seizoen werd een duel in de Bundesliga bezocht door gemiddeld ruim 35.000 toeschouwers, komend seizoen wordt dat aantal waarschijnlijk overtroffen. Borussia Dortmund heeft het hoogste toeschouwersgemiddelde van Europa en verkocht al ruim 40.000 seizoenkaarten. De achttien clubs in de hoogste Duitse divisie gaven in totaal 93 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, 22 miljoen meer dan vorig seizoen. „De Bundesliga is de gezondste competitie ter wereld”, aldus manager Uli Hoeness van Bayern München in voetbalmagazine Kicker. „Het is alleen jammer dat de echte toppers niet naar Duitsland komen. Onze problemen zijn het weer en de lagere salarissen. In Spanje en Italië schijnt de zon vaker en verdienen spelers netto wat ze bij ons bruto verdienen. We moeten daarom proberen zelf sterren te ontwikkelen in de Bundesliga.” Ter illustratie: Bayern probeerde onlangs Ruud van Nistelrooy te contracteren, maar de voormalige spits van Oranje koos voor Real Madrid.

Met Bayern München is meteen de grote favoriet voor de titel genoemd. De ploeg uit Zuid-Duitsland, die gemiddeld eenmaal in de twee jaar kampioen wordt, won de afgelopen twee seizoenen al de titel én de de beker. De ploeg van aanvaller Roy Makaay deed twee grote transfers. Voor de jonge Duitse spits Lukas Podolski (FC Köln) en de Belgische verdediger Daniel van Buyten (HSV) betaalde de club in totaal twintig miljoen euro. Bayern München zag weliswaar sterspeler Michael Ballack vertrekken naar Chelsea, maar heeft nog altijd zestien internationals in de selectie van 24 man. De belangrijkste concurrenten van Bayern München in de strijd om de landstitel zijn Werder Bremen, HSV en Schalke 04. Werder deelde in elk geval al een tikje uit door Bayern in de strijd om de Liga-Pokal met 2-0 te verslaan.

Nog nooit speelden er zoveel Nederlanders in de Bundesliga: veertien in totaal. HSV en VfL Wolfsburg hebben elk drie Nederlandse spelers onder contract. Bij HSV werd oud-Ajacied Rafael van der Vaart, die pas één jaar in Duitsland voetbalt, benoemd tot aanvoerder. Dick van Burik begint aan zijn tiende seizoen bij Hertha BSC. Afgezien van Nederlandse spelers zijn er ook Nederlandse trainers werkzaam in Duitsland. Bert van Marwijk begint aan zijn derde seizoen bij Borussia Dortmund. Van Marwijk, die de Nederlander Dick Voorn als assistent heeft, eindigde de afgelopen twee seizoenen als zevende met de sterk verjongde ploeg uit Dortmund.

    • Marcel Abrahams