gevonden foto

gevonden foto Rein Jelle Terpstra: Een mooie golf, op het juiste moment gefotografeerd. Zo’n beeld van een op de rots uitéénspattende golf is een beeld van alle tijden. Maar je ziet, door de vale kleuren van de foto en het zwarte kader met z’n afgeronde hoeken, dat het een oude foto is. Bijzonder dat je het verleden terug kan vinden in zo’n tijdloos onderwerp als opspattende golven. In zekere zin lijken veel foto’s wel wat op haiku’s; deze kleine Japanse gedichten zijn als kleine opmerkingen over schijnbaar belangeloze gebeurtenissen en over een tijd die even lijkt stil te staan. Zij zijn, net als fotografie, een momentopname, gevoelig en trefzeker in hun verschijning. Annelies Kuiper: Stel je hebt op 5 vierkante meter om de 20 seconden een golf op de rots, dan heb je 3 golven in 1 minuut, 180 opspattingen per uur, dat betekent 4320 keer een beweging van water richting land op 1 dag. Dan heb je het nog maar over 1 dag. Zoveel kansen om 1 foto te maken van een gebeurtenis die zich steeds herhaalt, is inderdaad een tijdloos iets. Althans sinds de fotografie bestaat.... Kunstenaar Rein Jelle Terpstra heeft een archief van 40.000 amateurfoto’s, voornamelijk gevonden op rommelmarkten. Hier een zomerkiekje uit dat archief. Samen met fotoredacteur Annelies Kuiper becommentarieert hij de beelden.

Rein Jelle Terpstra: Een mooie golf, op het juiste moment gefotografeerd. Zo’n beeld van een op de rots uitéénspattende golf is een beeld van alle tijden. Maar je ziet, door de vale kleuren van de foto en het zwarte kader met z’n afgeronde hoeken, dat het een oude foto is. Bijzonder dat je het verleden terug kan vinden in zo’n tijdloos onderwerp als opspattende golven. In zekere zin lijken veel foto’s wel wat op haiku’s; deze kleine Japanse gedichten zijn als kleine opmerkingen over schijnbaar belangeloze gebeurtenissen en over een tijd die even lijkt stil te staan. Zij zijn, net als fotografie, een momentopname, gevoelig en trefzeker in hun verschijning.

Annelies Kuiper: Stel je hebt op 5 vierkante meter om de 20 seconden een golf op de rots, dan heb je 3 golven in 1 minuut, 180 opspattingen per uur, dat betekent 4320 keer een beweging van water richting land op 1 dag. Dan heb je het nog maar over 1 dag. Zoveel kansen om 1 foto te maken van een gebeurtenis die zich steeds herhaalt, is inderdaad een tijdloos iets. Althans sinds de fotografie bestaat....