Geen recht uitkering na blessure door sport

Een vrachtwagenchauffeur die arbeidsongeschikt is geworden door het beoefenen van een risicovolle sport, heeft geen recht op volledige doorbetaling van zijn loon. Dat heeft het gerechtshof bepaald in een zaak die een transportbedrijf had aangespannen tegen een werknemer die ondanks ernstige sportblessures bleef zaalvoetballen.

De vrachtwagenchauffeur was herhaaldelijk door zijn werkgever gewaarschuwd en gevraagd een minder risicovolle sport te kiezen. Hij meldde zich wegens sportblessures regelmatig ziek en werd uiteindelijk arbeidsongeschikt.

De werkgever hoeft alleen het wettelijk verplichte ziektegeld te betalen, 70 procent van het loon. De 30 procent die daar volgens de CAO bovenop zou komen, hoeft de werkgever volgens niet te betalen, omdat de chauffeur door eigen schuld ziek is geworden.

De uitspraak heeft volgens arbeidsrechtjuristen alleen gevolgen voor werknemers die onder dezelfde CAO vallen (voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen) of arbeidsovereenkomsten waarin vergelijkbare voorwaarden zijn gesteld aan het aanvullende ziektegeld. Ze verwachten dat dit mogelijk meer werkgevers op het idee brengt deze voorwaarde te stellen.

Achtergrond:pagina 11