Gat in romp vergroot explosie

Er zijn allerlei vloeibare explosieven denkbaar voor een aanslag op een passagiersvliegtuig. Een gat in een vliegtuig zou de kracht van een kleine bom kunnen vermenigvuldigen.

Er zijn genoeg vloeibare springstoffen voorhanden die én lastig zijn op te sporen én voldoende explosieve kracht hebben om een verkeersvliegtuig te laten neerstorten. „Mijn instinct”, zegt Hans Michels in diverse Britse media, „ zegt dat ze een korte, krachtige knal zochten om een gat in de vliegtuigwand te slaan.” Michels is hoogleraar veiligheidstechniek aan het Londense Imperial College.

„Een verkeersvliegtuig is een snel vliegende ballon”, zegt Peter Zimmerman, hoogleraar veiligheidszaken van het Londense King’s College in The Daily Telegraph. „Als de huid door een explosie scheurt, kan dat de explosieve kracht van een [relatief kleine] bom vermenigvuldigen.”

Het is raadzaam om de eerste details die inlichtingendiensten prijsgeven over terroristische aanslagen onder voorbehoud te bezien, en dat geldt zeker ten aanzien van springstof. Bij de bomaanslagen van 7 juli 2005 vertelde de Britse politie aanvankelijk dat het om militaire springstof van het type C4 ging. Tot Amerikaanse terreurexperts meldden dat het om acetonperoxide (TATP) ging, dat eenvoudig te brouwen is van ingrediënten die bij de drogist te koop zijn. Dat het bij de verijdelde aanslagen om nitroglycerine ging, zoals sommige experts zeiden te geloven, staat nog niet vast. Wel lijkt het, gezien de aard van de maatregelen op vliegvelden, aannemelijk dat vloeibare, bijvoorbeeld als frisdrank of shampoo vermomde springstof zou worden gebruikt.

Enkele voorbeelden. Nitroglycerine is een doorzichtige vloeistof. Het zou erg instabiel zijn, maar dat valt volgens deskundigen nogal mee. Volgens hen is het gebruik van schokgevoelige springstoffen voor een aanslag niet logisch; ze kunnen voortijdig ontploffen en het plan in het honderd sturen.

Ook nitro-ethaan en nitromethaan worden genoemd. Beide zijn eveneens betrekkelijk eenvoudig te maken met componenten die veel apotheken in het assortiment hebben. In 1987 plaatsten Noord-Koreaanse agenten een bom van nitromethaan in een Boeing van het Zuid-Koreaanse Korean Air (115 doden).

Beveiligers op luchthavens verplichtten gisteren ook ouders van baby’s om de melk uit hun zuigflessen te proeven. Hoewel natuurlijk alle kleurloze vloeibare springstoffen zijn te vermommen als melk, springt één kandidaat in het oog: het wittige acetonperoxide, gebruikt bij de aanslagen in Londen van 7 juli 2005.

De zogeheten Astrolites, gebaseerd op het zeer giftige hydrazine, zijn een laatste kandidaat. Van de genoemde stoffen hebben zij de grootste explosieve kracht.

De experts wijzen erop dat de terroristen mogelijk onschuldig ogende ingrediënten die aan boord gemengd moesten worden naar binnen wilden smokkelen. Elektronische ontstekers zouden eenvoudig in iPods of andere elektronica kunnen zijn verstopt.

    • Menno Steketee