Frankrijk

Christian Dior Musee Christian Dior Christian Dior FOTO: Musee Christian Dior Musée Christian Dior

Christian Dior Diegenen die deze zomer in Normandië zijn, moeten beslist een bezoek brengen aan het mooie havenstadje Granville net ten noorden van de Mont-St-Michel. Daar is het Musée Dior dat is ondergebracht in het huis waar de grote couturier zijn kinderjaren doorbracht. Dit jaar is er de expositie Christian Dior et le monde. Deze gaat over de blik van Dior op de wereld die hem omringde en beïnvloedde. Aan een journalist die hem ondervroeg over zijn inspiratiebronnen antwoordde hij: ,,de één zoekt deze op reis, de andere thuis en een derde via de fascinatie voor stoffen”. Dior was deze drie mensen tegelijk. Daardoor slaagde hij erin om in tien jaar (1947-1957) als een architect (die hij had willen worden ) een waar imperium te bouwen. De expositie vertelt aan de hand van persoonlijke voorwerpen, stoffen, modellen en parfums (want Dior was ook gek op tuinen) over deze tien essentiële jaren.

Musée et Jardin Christian Dior, villa Les Rhumbs, 50400 Granville, t/m 24 sept 0033-233614821, www.musee-dior-granville.com

Zwart Lang was zwart het symbool van de melancholie en het pessimisme. Maar onder de invloed van Matisse in 1914 met zijn doek Porte-fenêtre à Collioure veranderde het zwart in een volwaardige kleur. Plotseling werd zwart eerder krachtig dan triest en vooral in staat tot een aanstekelijke warmte die door de voorafgaande eeuw niet vermoed werd. De expositie Le noir est une couleur met ruim 80 werken van Matisse t/m Boltanski via Léger, Fontana, Rothko, Soulages, Kounellis en Richter, gaat over de talrijke etappes van haar transformatie.

Fondation Maeght 06570 Saint-Paul, t/m 5 nov, 0033-493328163, www.fondation-maeght.com

En verder Jazz in Marciac t/m 15 aug in Gers (Haute-Pyrénées) www.jazzinmarciac.com; Festival international de piano de La Roque d’Anthéron (13) t/m 22 aug www.festival-piano.com; Le Cavalier bleu (Die Blaue Reiter) t/m 16 okt in het Musée de l’Annonciade in Saint-Tropez, 0033-494178410 ; Marilyn, la dernière séance-Bert Stern t/m 30 okt in het Musée Maillol te Parijs, www.museemaillol.com; Le Grand Répertoire, machines de spectacles t/m 13 aug in het Grand Palais 0033-144949800 en www.quartierdete.com.