Een sierschaal uit een gedeukte autodeur snijden

Sierschaal van Victor Hertov

Gedempte kleuren, ruwe vormen en elk materiaal mag. Dat is een eerste indruk van wat meer dan 70 sieraadontwerpers laten zien op de ‘Internationale Eindexamententoonstelling 2006’ in galerie Marzee. Er doen vijf Nederlanders mee; de anderen komen van academies uit heel Europa, Zuid-Korea, Japan, Australië en de Verenigde Staten.

Claire Baloge uit Straatsburg maakte van zilver en roodgebakken klei een serie ‘handobjecten’, waar je vingers mee kunnen spelen. Zoals met het kommetje op drie ongelijke pootjes met platvoeten. De lichte klei knispert als je erover wrijft, terwijl het zware zilver juist koel voelt. Al haar objecten hebben iets aandoenlijks, waardoor je ze wilt koesteren.

Sun-Kyoung Kim uit Trier toont haar serie Dissonanz. Van geschuurde stukjes muursteen, het cement er nog aan, betonijzer en houten balkjes maakt ze speelse broches. Twee brokjes steen bungelen aan een kettinkje, dat net als de draagspeld van ruw, mat zilver is. De ene steen is ingelegd met sombere rookkwarts, de andere met een donker stukje sterrobijn.

Victor Hertov uit Stockholm ging op zoek naar de grenzen van het sieraad. Hij nam een geparkeerde auto, sloeg met een hamer een ronde deuk in de deur en sneed die er vervolgens ruim uit, waarbij hij de chromen deurkruk liet zitten. Klaar is de sierschaal.

Shihoko Amano uit New York laat een verfijnd halssieraad zien dat oogt als een krans van bloemsteeltjes. In een soepel stuk gouddraad draaide ze puntjes en sloeg ze plat tot het blaadjes werden.

Van de Nederlandse deelnemers maakt Roos van Soest indruk met haar vijf broches van de brokstukken van een speelgoedvliegtuigje. Haar sliert kettinkjes waaraan een vervallen huisje hangt met een klein hertje erin is erg poëtisch.

Duidelijk is dat op alle deelnemende kunstacademies het sieraad leeft. Verder is het werk bij Marzee te divers om er veel lijn in te ontdekken, behalve dan dat creativiteit het overal wint van het traditionele ambacht. En dat je van niemand kunt raden waar hij vandaan komt. De studenten werken in een globale stijl.

T/m 30/9 in Galerie Marzee, Lage Markt 3, Nijmegen. Di-vr 11-18, za 11-17 uur. Inl. www.marzee.nl.

    • Dirk Limburg