Duitsland

Yves Klein ‘Schweistuch’ Yves Klein, Schweißtuch "ANT SU 1", 1960 Körperabdruck in blauer, rosa und schwarzer Farbe auf Seide, 90 x 92 cm Info: Dateigröße: 317.4 KB, Modem-Ladezeit: ~79 Sek., 1772 x 1676 Pixel

Yves Klein en de kosmosHij signeerde de hemel en sprong de leegte in: op 27 november 1960 omarmde Yves Klein de kosmos. Zijn actie legde hij vast in de krant Dimanche, die alleen toen verscheen. Te kort leefde hij om al zijn fantasieën uit te voeren, maar toch slaagde Klein (1928-1962) er nog in om schilderijen met vuur aan te vallen en levende modellen als kwasten te gebruiken – één keer zelfs begeleid door een orkest. De Franse kunstenaar was zowel goed in happenings als in monochromen. Op het zogenaamde Yves-Klein-blauw heeft hij een patent en bij een aan hem gewijde tentoonstelling in Passau neemt die intense kleur een belangrijke plaats in.

Yves Klein -Der Sprung ins Leere: t/m 24 sept in het Museum Moderner Kunst, Bräugasse 17, Passau. Di-zo 10-18u; info: 0049-8513 83879-0 en www.mmk-passau.de.

Anderszijn in de moderne kunst Niet iedereen voelt zich aangetrokken tot de huisje-boompje-beestje-erotiek van de hetero’s. Travestieten, trans- en interseksuelen zetten de boel op z’n kop. Zij veranderen van geslacht en experimenteren erop los. En hoewel ze marginaal zijn voelen ze zich geen verliezers. Tenminste: niet in Keulen. Een tentoonstelling daar houdt zich bezig met rollenspelen en begeerte in de beeldende kunst en te zien is werk van echte sterren, van 1960 tot en met nu. Niet alleen Francis Bacon en David Hockney zijn er in hun kunst aanwezig maar ook Robert Mapplethorpe, Tracey Moffatt, Andy Warhol e.a.

Alvast noteren: van 19 augustus t/m 12 november, Museum Ludwig, Bischofsgartenstr. 1, Keulen. Di-zo 10-18u, elke 1ste vrijdag van de maand 10-23u. Inl: 0049-22126165 en www.museum-ludwig.de.

En verder Kammermusikfest Kloster Kamp van 11 t/m 13 aug rondom een abdij aan de Niederrhein: www.kammermusikfest-klosterkamp.de; Werk van Anne Teresa De Keersmaeker e.a. van 16 aug t/m 2 sept in het festival Tanz im August in Berlijn: www.tanzimaugust.de; Klassik Sommer, met Mahlers Auferstehungssinfonie en een opera van Bartók, van 12 aug t/m 9 sept in het Ruhr-stadje Hamm: www.klassik-sommer.de; The Guggenheim Collection t/m 7 jan Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn: www.bundeskunsthalle.de. Genie auf der Suche t/m 5 nov Gemäldegalerie, Stauffenbergstr. 40, Berlijn. Inl 0049-302662109 en www.smb.spk-berlin.de.