De man van twintig miljoen

Het is niet fijn om de bestuursvoorzitter van Getronics te zijn.

In de Verenigde Staten lopen twee van je belangrijke klanten weg, in Italië lijd je zware verliezen. De automatiseringssector draait weer als een dolle, maar jij mag uitleggen waarom jouw bedrijf dat feestje niet meeviert. Je moet voor het gehele bedrijf rode cijfers bekendmaken en je financieel directeur laat de persconferentie geheel aan jou over. Vervolgens roept de Vereniging van Effectenbezitters en een bende beleggingsanalisten dat het beter voor het bedrijf is als je vertrekt, omdat je er een potje van zou hebben gemaakt.

Maar Klaas Wagenaar is wel wat gewend. Hij maakte de ondergang van softwareontwikkelaar Baan Company mee tot de laatste onderdelen van het bedrijf onder de zeespiegel verdwenen. Wagenaar verliet het zinkende schip niet. Hij bleef gewoon zitten en haalde een nat pak.

Dat natte pak is er nu al voor een grote Getronics-belegger. Een maand geleden, om precies te zijn op 14 juli, meldde de Britse verzekeraar Aviva een belang van 5,1 procent in Getronics. Dan weet de markt wel hoe laat het is. Wie Aviva leest, leest Alex Otto. De vermogensbeheerder van verzekeraar Delta Lloyd, een dochteronderneming van Aviva, is een van de meest actieve beleggers op de Nederlandse aandelenmarkt.

De melding van het aandelenbelang bij de Autoriteit Financiële Markten betekent dat Otto zijn laatste aandelen Getronics in het beste geval rond de 8,30 euro per stuk heeft gekocht. De belegger kampt door de slechte timing met twee problemen.

Het eerste probleem is het vooruitzicht van Getronics. Het blijkt zo slecht te gaan met het automatiseringsbedrijf dat er serieus gevreesd wordt voor een neerwaartse spiraal. De afgelopen maanden kreeg Getronics dispensatie van de banken voor het schenden van de voorwaarden van bankkredieten. Het is de vraag hoe de automatiseerder dit op korte termijn gaat oplossen. Getronics sluit een aandelenuitgifte niet uit om de geldproblemen te lenigen. In dat geval verwatert het fiscaal aantrekkelijke belang van 5 procent, of Delta Lloyd zou moeten bijkopen.

Het tweede probleem is de directe financiële schade. De topman van Getronics krijgt iedere maand keurig zijn salaris overgemaakt, maar de belegger voelt de misère meteen in zijn portemonnee. Het belang van 5,1 procent in Getronics was een maand geleden ruim 50 miljoen euro waard. In een paar weken tijd is daar 38 procent van in rook opgegaan. Een slordige 20 miljoen is foetsie. Het is nog minder fijn om een belegger in Getronics te zijn.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester