de beste boeken van nu

De bolsjewieken waren amper aan de macht of de deportaties begonnen. In Lesley Chamberlains The Philosophy Steamer (Atlantic Books, € 39,95) krijgen de ‘emigranten’ eerherstel. ‘Chamberlain plaatst de deportaties in het licht van het „het grote culturele experiment” van de 20ste eeuw: de botsing tussen religieuze traditie en mystiek enerzijds en seculiere moderniteit anderzijds’ schreef André W.M. Gerrits. De bolsjewieken waren amper aan de macht of de deportaties begonnen. In Lesley Charmbelains The Philosophy Steamer (Atlantic Books, 39,95) krijgen de ‘emigranten’ eerherstel. Zie pagina 23

De meester-journalist H.L. Mencken is een Amerikaanse legende over wie inmiddels al vele biografieën en monografieën zijn verschenen. Marion Elizabeth Rodgers vertelt in een nieuwe, sublieme biografie Mencken (Oxford University Press, € 35,50) het persoonlijk drama, en ‘verheft dit tot een belangrijk hoofdstuk uit de Amerikaanse cultuurgeschiedenis’, meent Ronald Havenaar.

Nora Vincent ging voor Self-Made Man (Atlantic Books,

€ 20,-) een jaar lang verkleed als man door het leven. ‘Knap van Vincents boek is dat je werkelijk iets meer van het mannendom gaat begrijpen’, vond Stine Jensen.

De bolsjewieken waren amper aan de macht of de deportaties begonnen. In Lesley Chamberlains The Philosophy Steamer (Atlantic Books,

€ 39,95) krijgen de ‘emigranten’ eerherstel. ‘Chamberlain plaatst de deportaties in het licht van het „het grote culturele experiment” van de 20ste eeuw: de botsing tussen religieuze traditie en mystiek enerzijds en seculiere moderniteit anderzijds’ schreef André W.M. Gerrits.

De Indiase schrijver Pankaj Mishra laat in Temptations of the West (Picador, €29,50) zien dat de haat tegen het westen in India, Pakistan en Afghanistan op veel meer is gebaseerd dan louter afkeer van consumptiedrift en moderne technologie. ‘Pankaj Mishra tekent de plaatselijke en traumatische geschiedenissen op met een genadeloze, niet door hysterie of ideologie vertroebelde blik’ en daarin zit de grootste verdienste van het boek, aldus Bas Heijne.

De Palestijn Samir El-youssef en de Israëlier Etgar Keret schreven samen een bundel absurdistische verhalen over het leven in hun geboorteland onder de titel Gaza Blues (Anthos, €17,95). ‘Gaza Blues is een uitzonderlijk project, in een tijd dat Palestijnse auteurs niet eens samen met Israëli’s op één podium willen zitten’, schreef Corine Vloet.

Lees alle recensies op: www.nrc.nl/boeken