Commissie licht na diefstal Russische musea door

MOSKOU, 11 aug. De Russische president Poetin heeft gisteren een staatscommissie opgericht die alle staatsmusea en -archieven moet doorlichten. De commissie, waarin onder meer personeel van de staatsveiligheidsdienst zit (de voormalige KGB), moet vaststellen of er objecten uit de collecties zijn verdwenen. Poetin reageert hiermee op het nieuws van de grootschalige diefstal uit het Hermitage-museum in Petersburg. Er blijken 221 objecten zoek te zijn, met een waarde van zo`n 73 miljoen euro. Het is onbekend hoeveel er zijn gestolen, en hoeveel er achter een verwarming liggen. Drie verdachten, onder wie de man en zoon van een conservator van het museum, zijn gearresteerd. De conservator zelf stierf bij de bekendmaking aan een hartaanval. Bij het onderzoek naar de vermissing kwam aan het licht dat er jarenlang geen inventarisatie is gehouden van de collectie. Recent werd ook bekend dat er honderden tekeningen van de Russische constructivist Tsjernichov, met een waarde van bijna een miljoen euro, worden vermist uit het Russisch staatsarchief voor literatuur en kunst.