Buiten

Opera Nijetrijne

De opera in ‘De Rottige Meente’ in Nijetrijne bij Wolvega brengt de komische opera Le jugement de Midas (1778) van de Belgische componist Grétry. Zinderende erotiek, roddelende goden, vurige liefde en hemels gezang in de regie van Claudia Christern. Avondvoorstellingen op 16,18, 25 aug; matinees op 19, 26, 27 aug. Inl. en res. wwwoperanijetrijne.nl; 0561 481690

Eenzame Westen

Op het Almeerse landgoed De Kemphaan speelt Suburbia het toneelstuk Het eenzame Westen van Martin Mcdonagh, deel 3 van diens Leenane Trilogie, dat draait om drie broers die na de dood van hun vader alleen op de boerderij zijn achtergebleven en elkaar het leven zuur maken. Een nieuwe pastoor probeert het geweld in het dorp te keren. De Leenane Trilogie werd eerder in zijn geheel opgevoerd door Hollandia, NNT had succes met zijn De luitenant van Inishmore en De manke, en de Theatercompagnie herneemt in november het succesrijke Pillowman.

T/m 3 sept in Almere op het Stadslandgoed De Kemphaan, Lindenveld. Inl 036-8448148 of www.theatergroepsuburbia.nl.

Boekenmarkt

Op 11 aug (10-17u) is er tijdens de Saense boekenmarkt op De Dam in Zaandam een grote keuze aan antiquarische en tweedehands boeken.

De Dam, Zaandam. Inl: 0229-244739 & www.mikki.nl

Rembrandtwandeling

Daniël Metz, cultuurhistoricus, verzorgt 13 augustus (14u30-16u) een wandeling over Joodse thema’s in het werk van Rembrandt . Een groot deel van zijn leven woonde en werkte Rembrandt in het hart van de Amsterdamse jodenbuurt. Aan de hand van afbeeldingen van prenten en schilderijen wordt een wandeling gemaakt langs plaatsen waar Rembrandt zich liet inspireren.

Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 3-5, Amsterdam. Inl: 020-5310310 & www.jhm.nl. Kosten: € 7,50; vrienden van het JHM € 6,-. Max. 20 deelnemers. Kaarten zijn verkrijgbaar op de dag van de wandeling. Deelnemers ontvangen 50% korting op de entreeprijs van het museum op de dag van de wandeling.

Fietsexcursie Leidsche Rijn

Architectuurcentrum Aorta organiseert 13 augustus een excursie per fiets door het stadsdeel Leidsche Rijn. In 2015 moeten hier 30.000 woningen en 70.000 m2 kantoorruimte samen met de nodige kleinschalige voorzieningen, zoals winkels, scholen en ouderenvoorzieningen, en een aantal grootschalige voorzieningen, zoals bruggen en parken, opgeleverd zijn. Olv architect Joos van den Dool wordt een deel van het gebied bezocht en krijgt u uitleg over de opzet van dit gebied.

Vertrek: Engelse Pub The Guardian, Van Seijpesteynkade 1, Leiden. Aanvang: 15u. Duur: ca. 2u. Aanmelden: tours@aorta.nu & 030-2321686. Inl: www.aorta.nu

Zonsondergang vaartocht

In de maand augustus is er elke dinsdag- en donderdag een zonsondergang vaartocht met een speciaal gebouwde Platbodemrondvaartboot door het National Park De Weerribben. Een eldorado van smalle sloten en vaarten omgeven door weelderige bloemen en kruiden als waterlelies, munt, haagwinde, grote ratelaar en krabbescheer. Onderweg vertelt de boswachter over de geheimen van de avond en de nacht in de Weerribben.

Vertrektijd circa 2u voor zonsondergang. Ontvangst Natuuractiviteitencentrum Staatsbosbeheer, Hoogeweg 27, Ossenzijl. Aanmelden 0561-478187 & www.staatsbosbeheer.nl

Natuur in Roderveld

Op zondag 13 augustus houdt Vereniging Natuurmonumenten een circa 2 uur durende wandelexcursie in de natuurgebieden Roderveld en Landgoed Everloo, tussen Oldenzaal en Denekamp. Door het beheer dat hier de laatste jaren wordt gevoerd kunnen planten als kleine en ronde zonnedauw, bruine en witte snavelbies en ondergedoken moerasscherm er gedijen. Door op de wat rijkere delen gefaseerd maaibeheer toe te passen krijgen vlinders als het bont dikkopje en de kleine ijsvogelvlinder kansen om zich hier uit te bereiden,

De boswachter vertrekt om 10u vanaf de parkeerplaats bij Havezathe Het Everloo Everlostraat 16 te Rossum. Aanmelding vooraf is niet nodig. Kosten: leden Natuurmonumenten € 4, niet-leden €7.

Kastelenrit

Menvereniging In de reep´n Vorden e.o. organiseert op 13 augustus a.s. voor de 30ste keer de Kastelenrit voor traditioneel gerij. De rit voert langs kastelen en landhuizen en door het coulissenlandschap van de Achterhoekse gemeente Bronckhorst. De tocht bestaat uit een ochtend en middagrit en is in totaal circa 35 kilometer. Het vertrek is ‘s ochtends om 9u45 bij kasteel Vorden nabij het centrum. Hier is ook de middagstop. De rit wordt besloten met een defilé door het dorp Vorden. Nabij kasteel Vorden zijn shownummers met paarden. De toegang is gratis.

Inl VVV kantoor in Vorden of het bestuur van In de reep´n Vorden e.o. dhr. M. Plevier , voorzitter tel. 0575-467246 of dhr. J. ten Damme secretaris tel 0575-552554.

Zwerftocht over de Veluwe

Van woensdag 23 t/m vrijdag 25 augustus organiseert Vereniging Natuurmonumenten een zwerftocht van drie dagen over de eindeloze Veluwe, zonder een stad of dorp te zien. Wij adviseren om vooraf trainingstochten te maken. Voor de overnachtingen worden in het veld kampen opgeslagen. Het vervoer van de bagage en het eten wordt verzorgd. ’s Avonds wordt gezamenlijk het eten bereid.

Aanmelden bezoekerscentrum Veluwezoom, tel 026-4979100. Kosten: € 200 leden Natuurmonumenten, niet-leden € 225,-. Inl www.natuurmonumenten.nl

Noord-Holland pad

In Noord-Holland is het eerste traject van het Noord-Hollandpad te belopen. De etappe van Den Oever naar Kolhorn (plm 28 km) is onlangs voorzien van opstapjes, informatieborden en routestickers. De totale wandelroute van circa 200 kilometer moet eind 2006 gereed zijn. Het Noord-Hollandpad voert de wandelaar langs meerdere cultuurhistorische monumenten en veelal over boerenpaden.

Cultuur & Natuur Veluwe

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe wordt 16 en 17 augustus een tweedaagse Safari georganiseerd. Deelnemers overnachten in tenten in het open veld, middenin het leefgebied van het grofwild. Twee dagen lang is de boswachter van De Hoge Veluwe gastheer in het natuurpark. Zwervend over de (oud-)Veluwse landschappen vertelt hij de deelnemers over de flora, fauna en landschappen van het Park. De tweede dag van de Safari staat in het teken van de cultuur. Tijdens een rondleiding door Jachthuis Sint Hubertus, inclusief de privé-vertrekken, wordt een kijkje genomen in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. Ook wordt het Kröller-Müller Museum bezocht. De eerste dag luncht men in het veld en ’s avonds is er een bbq in het tentenkamp. De tweede dag wordt er ontbeten en geluncht in een restaurant. De bagage wordt voor de deelnemers vervoerd.

De Safari heeft plaats van 16 op 17 aug en van 31 aug op 1 sept. De kosten bedragen € 315 per persoon (€ 300 voor jaarkaarthouders). Inl & res 0900-464 3835 (werkdagen, 20 ct/m) of via reserveringen@hogeveluwe.nl Inl www.hogeveluwe.nl

Landgoed Leyduin

Op dinsdag 15 augustus organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een excursie Vruchten en Zaden op het landgoed Leyduin. Bomen en struiken gaan vruchten en zaden vormen voor het nieuwe voorjaar. Dieren gebruiken vruchten en zaden om de winter door te komen. Leyduin is gelegen op een oude strandwal en heeft een grote variatie aan boomsoorten.

Vertrek 19u parkeerplaats van Leyduin, Manpadslaan, Heemstede. Duur: 1,5 uur. Aanmelden vooraf niet nodig. Inl: Roelof Boddaert, 023-5717773 of www.ivnzk.nl

Landgoedfair Mariënwaard

Van woensdag 16 t/m zondag 20 augustus wordt op de Heerlijkheid Mariënwaardt een landgoedfair gehouden. Ruim 140 standhouders zijn aanwezig: kwekerijen, landschapsontwerpers, brocanteverkopers, stands met tuinmeubelen, etc. Alle dagen zijn er wedstrijden en demonstraties met paarden, valken, jachthonden en ponies.

’t Klooster 5, 4153 RR Beesd. Open: dag van 10-18u. Entree: € 12,50 p.p. Tot 12 jaar gratis, parkeren gratis. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Pendeldienst vanaf station Beesd. Inl Tel. 0345-687010 & www.marienwaard.net

Zomerterras Vlaardingen

Het Vlaardingse Zomerterras biedt theater, muziek, cultuur en vermaak voor jong en oud. Op de zondagochtenden is er Zomerterras Klassiek. Op de zaterdagmiddagen spelen de semi-finalisten van het Popterras.

T/m 19 augustus in het Hof/Oranjepark. Openingstijden: vrijdag van 17u-24u; zaterdag van 13u-24u; zondag van 12u-18u. Inl: www.zomerterras.nl

Vleermuisexcursie

Wat vliegt daar in het donker? Dat is de vraag die centraal staat tijdens de vleermuisexcursie op woensdagavond 16 augustus in het Witte Veen bij Buurse. Daar leven de watervleermuis, de rosse vleermuis, de laatvlieger en de dwergvleermuis. De watervleermuis vliegt vroeg in de avond, vaak vlak boven water. Hij is ook een goede zwemmer. De dwergvleermuis is de kleinste en algemeenste soort in Nederland. De excursie duurt circa 2u en start 21u vanaf parkeerplaats ‘Witte Veen’ aan de Witteveenweg.

Vooraf aanmelden Ledenservice Natuurmonumenten, 035-655 99 11 (tijdens kantooruren) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Kosten leden € 4, niet-leden € 7 t/m 12 jaar € 2. Geen honden.

Beelden in Limburg

Onder de titel Meesters in de beeldhouwkunst zijn tot en met 20 augustus sculpturen te zien in de tuinen van Château St. Gerlach en Château Neercanne (deze is verlengd tot eind september). Het werk is afkomstig van Gallery Bell ‘Arte en is aangekocht van de volgende kunstenaars: Franco Adami, Gerti Bierenbroodspot, Hans Bayens, Emile Cornelis, Antoinette Leroy, Carlos Mata, Jan Mul, Luigi Galligani, Peter Harskamp, Evert van Hemert, Jan Pater, Mike Piche, Eddy Roos, Shinkichi Tairi, Linda Verkaaik en Ans Zondag. Bij Bell’Arte is een overzichtstentoonstelling van Francesca Zijlstra te zien en tevens kleiner werk van bovengenoemde kunstenaars.

Gallery Bell ‘Arte, Jekerweg 51, 6212 GA Maastricht. Inl Tel 043-321 1702. Open ma: dicht. Di t/m za 11-17u. Zo: 14-17u. Chateau Neercannes, Cannerweg 800, Maastricht, Chateau St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1, Houthem.