Britse politie zoekt nog meer daders

Een agent bewaakt een van de woningen in Londen waar de politie gisteren invallen deed. Foto AFP A police officer at the entrance of one of the houses in North East London believed to be raided by police early 10 August 2006 to foil a plot to simultaneously blow up US-bound aircraft. Pre-dawn raids were carried out in London, the west central English city of Birmingham and the Thames Valley area of southeast England after intelligence of what one officer described as a bid to cause "untold death and destruction". AFP PHOTO/FELIPE TRUEBA AFP

De Britse politie zoekt nog naar enkele personen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij een complot om tien vliegtuigen op te blazen. Vierentwintig Britse moslims worden nog vastgehouden.

Hoewel de Britse minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, gisteren zei er op te vertrouwen dat de „belangrijkste spelers” zijn gearresteerd, jaagt de politie nog steeds op andere mogelijke medeplichtigen. Ook de huiszoekingen, die woensdagavond laat begonnen, gaan nog steeds voort.

Het complot, dat gisteren door de Britse autoriteiten werd onthuld, omvatte een groep radicale moslims, de meesten van Pakistaanse afkomst, enkele van Noord-Afrikaanse. De inlichtingendiensten en de politie blijken hen al sinds vorig jaar te volgen. Ze worden ervan verdacht aanslagen te hebben beraamd op transatlantische vluchten van British Airways en drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

De groep, zo bleek uit afgeluisterde gesprekken, had verscheidene opties besproken. Een daarvan was de vliegtuigen kort na elkaar boven de Atlantische Oceaan tot ontploffing te brengen. Een ander was om dat boven New York, Washington, Boston, Chicago en Los Angeles te doen. Ze wilden naar wordt aangenomen vloeibare explosieven gebruiken.

Het dodental had volgens sommige Britse functionarissen hoger kunnen uitvallen dan de ruim 2.900 doden die er bij de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington vielen.

De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft inmiddels de bankrekeningen van negentien verdachten laten bevriezen. Op sommige daarvan stonden bedragen van duizenden ponden, die mogelijk bedoeld waren voor de uitvoering van de bomaanslagen.

De Pakistaanse autoriteiten hebben intussen verklaard arrestanten die vorige week werden aangehouden in Karachi en Lahore belangrijke informatie over het complot verstrekten. Die leidde mede tot de grootscheepse arrestatiegolf in Groot-Brittannië.

De Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid, Michael Chertoff, onthulde gisteren dat de samenzweerders bijna gereed waren geweest met de voorbereidingen van hun aanslagen. Volgens Chertoff vertoonde de werkwijze van de groep veel overeenkomsten met die van Al-Qaeda.

President Bush zei gisteren dat de kwestie de Amerikanen herinnert dat zij in oorlog zijn met „islamitische fascisten”.

Op de Britse luchthavens blijft de hoogste waakzaamheid van kracht. Evenals gisteren moesten veel vluchten worden geschrapt. Er vertrekken meer vluchten dan gisteren, deels omdat er meer personeel paraat is om bij de controles van handbagage te assisteren. Ook op Amerikaanse vliegvelden zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.