Bonden: ruimte voor meer loon

De economische groei is voor de vakcentrales CNV en FNV aanleiding om de looneisen voor volgend jaar te verhogen. Het gaat nog niet om definitieve looneisen, aldus beide bonden. Die worden traditiegetrouw rond Prinsjesdag verwacht. De vakcentrales hanteren nu nog een maximale looneis van 2 procent.

CNV zegt dat er „duidelijk ruimte is voor meer dan de 0 tot 1 procent loonsverhoging waarop werknemers nu al enkele jaren zitten.” CNV mikt op 1 procent meer dan de inflatiecorrectie. Dat betekent bij een inflatie van 1,5 procent een looneis van maximaal 2,5 procent volgend jaar.

Het is, volgens een woordvoerster van het CNV, voor werkgevers niet meer te verkopen dat de inkomens van topmanagers al jaren fors stijgen en die van andere werknemers niet of nauwelijks.

Ook de FNV stelt „dat er dit jaar waarschijnlijk meer in het vat zit dan andere jaren”. Anders dan de CNV noemt de FNV nog geen mogelijke percentages. „Daarvoor kijken we niet alleen naar de groeicijfers, maar bijvoorbeeld ook naar de arbeidsproductiviteit en de inflatie. Maar de seinen staan op groen”, aldus een woordvoerster. De bond wil pas in september uitsluitsel geven over de hoogte van de looneis.

De economie is in het tweede kwartaal met 2,4 procent gegroeid. Ook de werkgelegenheid blijft stijgen, zo bleek uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Econoom Michiel Vergeer van het CBS zei in een toelichting dat de groei over het eerste halfjaar de hoogste is sinds het jaar 2000. „De groei is stevig.”