Bloemetjes niet beschermd

Het bloemdessin van Blokker maakt volgens de rechter geen inbreuk op het auteursrecht dat rust op dat van de Hema (foto).

De flowerpowerbloemen van Hema zijn inderdaad „niet eigenzinnig”, oordeelde de Amsterdamse rechter gisteren. Blokker hoeft zijn artikelen met bloemetjes niet uit de schappen te halen.

Hema had een kort geding aangespannen tegen Blokker omdat Hema vond dat de huishoudketen artikelen verkocht die wel erg veel leken op die van Hema. Het ging over het bloemendesign, keukenhanddoeken en schrijfblokken.

Hema kan volgens de rechter geen aanspraak maken op auteursrecht op het flowerpowermotief. De rechter oordeelde dat, ondanks de grote overeenkomsten tussen de prints, de bloemen in het ontwerp van Blokker kleiner en minder prominent aanwezig zijn en er meer wit aanwezig is. Ook de toevoeging van sterren en vlinders zorgt ervoor dat „de totaalindruk tussen de twee verschillend is”, aldus het vonnis.

Voor wat betreft de betwiste vormgeving van Blokkers keukenhanddoeken en schrijfblokken kwam de huishoudketen er minder makkelijk vanaf.

De rechter oordeelde over de gewraakte keukenhanddoeken van Blokker: „de verschillen zijn gering en op het eerste gezicht verwaarloosbaar.”

Over de schrijfblokken: „De gemiddelde consument die de Hema-verpakkingen kent en die het schrijfblok van Blokker onder ogen krijgt, zal in eerste instantie denken dat het om een Hema-product gaat. De huishoudketen moet de spullen uit de winkels halen op straffe van 2.000 euro per dag.