Belgie

Ìllustratie Gotlib Gotlib

Rhâââ Gotlib Het art-nouveaugebouw van het Belgische Centrum van het Beeldverhaal in Brussel is een bezoek al meer dan waard. Daar komt deze zomer voor de liefhebber nog een tentoonstelling bij van het werk van de Franse striptekenaar Marcel Gotlieb (1935). Beter bekend als Gotlib, tartte hij in de jaren zeventig met absurde humor en personages als Koos Voos en Hamster Joviaal het fatsoen. Hij tekende voor de grote stripbladen en werd berucht om het overschrijden van de grenzen van de goede smaak – en de goede zeden. Geen verhaal ook of Isaac Newton dook erin op en ontdekte de zwaartekracht (aambeeld op het hoofd). Gotlibs maffe humor kan als puberaal of zelfs infantiel worden ervaren, maar de trefzekere en technisch hoogstaande pennenstreken laten zien dat hij zeker een onmiskenbare vernieuwer van de strip is geweest.

Rhâââ Gotlib, Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20, Brussel, t/m 19 sept., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 22191980 en www.stripmuseum.be

Verbeeld land In de Antwerpse Koningin Fabiolazaal is in vaak nogal pittoreske tekeningen te zien hoe het landschap in de provincie Antwerpen tussen 1600 en 1900 veranderde. De ruim honderd werken, eerder topografisch dan artistiek van belang, zijn gemaakt door bekende en onbekende kunstenaars. Ze zochten het platteland op voor een tekenmotief, waren op doortocht of, als soldaat, op het oorlogspad. Na het ontstaan van België ontstond er een nieuwe stroom van landschaptekenaars die naar het voorbeeld van de grote schilders het landelijke leven romantisch ter plekke vastlegden. Met werk van onder anderen David Teniers de Jonge, Constantijn Huygens Junior, Niçaise de Keyzer en Karel Ooms.

Verbeeld land, De provincie Antwerpen in tekeningen, 1600-1900, Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, Antwerpen, t/m 3 sept., di t/m zo 10-17u. Inl 0032 32034204.

En verder Click Doubleclick, fotografie, t/m 27 aug, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel, www.bozar.be; Yesterday’s People (Tim Dirven) en The Fip Book Show, t/m 10 sept., FotoMuseum, Antwerpen 0032 32429300, www.fotomuseum.be; Stadsgezichten Wouters >> Fabre, t/m 3 sept., Erfgoedcentrum Lamot, Mechelen 0032 15294910, www.lamot-erfgoedcentrum.be