Banden met strenge Nederlandse meester zijn verbroken

Maria Sjarapova verbrak onlangs de banden met haar Nederlandse coach Robert Lansdorp. Aan de hand van vader Joeri hoopt de Russische tennisster de US Open te winnen.

Maria Sharapova, of Russia, serves to to Marion Bartoli of France, during their match at the JPMorgan Chase Open tennis tournament in Carson, Calif., Thursday, Aug. 10, 2006. Sharapova won the match. (AP Photo/Chris Carlson) Associated Press

De relatie tussen Robert Lansdorp en Joeri Sjarapov is nooit goed geweest. De Nederlandse tennisgoeroe en de Rus tolereerden elkaar slechts in het belang van de carrière van de Russische superster Maria Sjarapova. Onlangs kwam het tot de onvermijdelijke breuk. Lansdorp werd aan de kant geschoven en Joeri Sjarapov is vandaag de dag de coach van de negentienjarige prof, die vandaag in de kwartfinales van Los Angeles staat.

Tijdens een van de laatste hardcourttoernooien in de aanloop naar de US Open kijkt de in het Siberische Nyagan geboren speelster terug op de breuk met haar leermeester. Sjarapova kiest voor de diplomatieke weg. „Samen met mijn vader heb ik altijd gezocht naar een trainer die me een betere speelster kon maken en dat is Robert Lansdorp geweest met wie ik vanaf mijn elfde jaar getraind heb”, zegt de huidige nummer vier van de wereld in de playerslounge. „Toen ik twee jaar geleden steeds meer toernooien begon te winnen veranderde onze werksituatie sterk. Robert reisde vrijwel nooit met me mee, omdat hij daar een hekel aan heeft. Daardoor zag ik hem uiteindelijk nog maar een paar weken per jaar. Hij heeft me altijd alle steun gegeven en mijn spel naar een hoog niveau weten te brengen. Maar ik vond dat zijn werk er op zat.”

Lansdorp – die in het verleden onder anderen met Tracy Austin, Lindsay Davenport en Pete Sampras werkte – liet zich na de breuk allesbehalve vleiend uit over de vader van Sjarapova met wie hij persoonlijk niet meer door een deur kon. De tenniscoach schamperde dat Sjarapova hem na haar Wimbledon-titel twee jaar geleden in plaats van een Cadillac Roadster een fles handlotion cadeau deed. Vorig jaar uitte Lansdorp in een vraaggesprek met deze krant ook al kritiek op de bemoeienis van Joeri Sjarapov. „Joeri Shut-up-pova noem ik hem. Hij wil maar niet luisteren. Hij denkt dat hij belangrijk voor haar is. Dat ze hem niet kan missen in de box. Onzin”, stelde Lansdorp. „Al die mensen in de spelersboxen zitten alleen maar ‘ja’ te knikken en te klappen. Ze denken dat een tennisster daar wat aan heeft.”

Ondanks de verbroken werkrelatie met Lansdorp kijkt Sjarapova met vertrouwen naar de toekomst. De best verdienende atlete ter wereld heeft de wereld aan haar voeten. In de aanloop naar de US Open in New York werkt ze aan haar vorm tijdens in Los Angeles. „Ik ben blessurevrij en kijk erg uit naar het laatste grandslamtoernooi van het jaar”, stelt ze.

Sinds haar profdebuut in 2001 heeft Sjarapova naast Wimbledon en het officieuze WK tien WTA-toernooien gewonnen. Afgelopen week versloeg ze Kim Clijsters in de finale van het toernooi in San Diego. „Ik speelde sterk tijdens de finale”, memoreert Sjarapova, gezeten in het spelersvertrek en elegant gekleed in een tuniek met bijpassende handtas. „Vier keer achter elkaar heb ik van Kim verloren, vandaar dat ik erg heb uitgekeken naar deze zege. Eindelijk was ik er klaar voor om haar te verslaan. Het geeft me een heel goed idee waar ik nu sta in de voorbereiding naar de US Open. Ik heb afgelopen week vijf sterke wedstrijden achter elkaar gespeeld, de titel mee naar huis genomen en speel in de aanloop naar New York nog in Montreal en New Haven. Ik heb met een paar kleine blessures gesukkeld en ben blij dat ik nu pijnvrij ben. Met een schuin oog blijf ik naar de ranking kijken: ik heb alleen Amelie Mauresmo, Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne boven me, vandaar dat ik hoop in New York te kunnen triomferen”.

De geboren Russische, die afwisselend in Sarasota (Florida) en Manhattan Beach (een voorstad van Los Angeles) woont, speelt deze week een thuiswedstrijd. Ze is als eerste geplaatst bij het toernooi waarbij ze vandaag bij de laatste acht op haar landgenote Dinara Safina stuit. „Het voelt goed en vertrouwd om hier in Los Angeles te spelen en om vrienden en familie dichtbij te hebben. Ze steunen me langs de baan. Ik heb veel zelfvertrouwen in mijn slagen, maar wat me parten kan spelen is de vermoeidheid. Ik speel nu al wekenlang achtereen en ben steeds onderweg. Ik verwacht hier behoorlijke tegenstand van de andere speelsters. Iedere speelster heeft de kans om me uit te schakelen, dus dat zegt wel iets over het niveau van het toernooi.”

Inmiddels zijn Nadia Petrova (als tweede geplaatst), Lindsay Davenport (4), Daniela Hantoetsjova (7), Flavia Pennetta (8) en Ai Sugiyama (9) in Los Angeles al uitgeschakeld. Sjarapova benadrukt haar trainingsarbeid als basis van haar succes. „Vanaf mijn debuut als prof heb ik voortdurend gewerkt aan het verbeteren van mijn slagenarsenaal en service in combinatie met mijn conditie. Van jongs af aan combineer ik kickboks-oefeningen met yoga en coördinatietraining.”

Sjarapova geniet van haar huidige succes, maar ze beseft zich dat alles zo voorbij kan zijn. „Ik wil graag iets teruggeven, vandaar dat ik binnenkort mijn eigen stichting lanceer die gericht is op jonge kinderen. Ik wil hen graag steunen en inspireren om hun droom te verwezenlijken. Je moet geloven in jezelf. De volgende dag in je leven kan wel eens totaal verschillend zijn. Ik droomde er ooit zelf van heel goed te worden in de sport waar ik idolaat van ben.”

    • Griselda Molemans