Australische Lagerhuis neemt controversiële asielwet aan

Het Australische Lagerhuis heeft gisteren een controversiële asielwet aangenomen. Daarin wordt geregeld dat alle toekomstige asielzoekers die per boot Australië bereiken, in kampen voor de kust worden opgevangen.

Onder de nieuwe wet worden alle asielzoekers die per boot aankomen in Australië waarschijnlijk naar het arme eilandstaatje Nauru gestuurd. Zelfs als ze de vluchtelingenstatus krijgen, is het onwaarschijnlijk dat ze toestemming krijgen om zich te vestigen in Australië. Drie leden van de regerende partij sloten zich gisteren uit protest aan bij de oppositie en stemden tegen de wet. Die werd uiteindelijk met 78 stemmen voor en 62 tegen aangenomen.

De controversiële asielwet heeft tot hevige discussies in Australië geleid. Critici beschuldigen premier John Howard ervan de wet te gebruiken om een ruzie met Indonesië bij te leggen. Australië heeft zich recentelijk de woede van Jakarta op de hals gehaald door 42 asielzoekers uit Papoea te accepteren. Volgens Indonesië heeft Australië met het verstrekken van die visa steun gegeven aan de onafhankelijkheid van Papoea, een opstandige Indonesische provincie.

De controversiële asielwet heeft tot het grootste parlementaire protest geleid sinds premier Howard tien jaar geleden aantrad. Tijdens de parlementszitting staken drie Liberale Lagerhuisleden de zaal over om mee te stemmen met de Laborpartij. Een ander lid van de regerende partij onthield zich van stemming. De regerende partij van Howard heeft een ruime meerderheid in het Lagerhuis en de wet werd moeiteloos aangenomen.

Dat zou volgende week, als de Senaat over de wet stemt, anders kunnen lopen. Daar heeft de Liberale Partij 39 van de 76 zetels, een meerderheid van twee. Een Liberale senator heeft op de Australische radio al gesuggereerd dat ze tegen de wet gaat stemmen.

Onder de huidige asielwet wordt alleen de asielaanvraag van asielzoekers die aankomen op een afgelegen eilanden of die worden onderschept, behandeld voor de kust. De zaak van degenen die aankomen op het vasteland wordt behandeld in Australië. (AP, BBC)