Arrestaties in Pakistan om terreurplan

De Pakistaanse politie heeft in Lahore en Karachi enkele mannen aangehouden die een directe connectie hadden met de terreurverdachten die gisteren in Groot-Brittannië zijn gearresteerd.

Waarschijnlijk zijn de arrestanten in Lahore en Karachi van Pakistaanse afkomst. Volgens de gerenommeerde Pakistaanse krant Dawn hebben de autoriteiten gisteren bovendien enkele verdachten gevangengezet wegens betrokkenheid bij de voorgenomen aanslagen in vliegtuigen. Het dagblad haalt een hoge regeringsbron aan die bevestigt dat het om moslims met Britse paspoorten gaat. Ze zouden in Zuid-Afghanistan zijn gearresteerd.

Over hun aantal of hun rol in het terreurplan is niets meegedeeld. Volgens Buitenlandse Zaken hebben de eerdere arrestaties in Pakistan belangrijke informatie opgeleverd waardoor in Groot-Brittannië en Pakistan arrestaties konden worden verricht.

Bronnen binnen de Pakistaanse regering zeiden dat uit verhoren in Pakistan was gebleken dat het plan draaide om het opblazen van een aantal vliegtuigen terwijl ze in de lucht waren. Islamabad heeft direct contact opgenomen met Washington en Londen.

Een andere stap van Islamabad is het onder huisarrest plaatsen van Mahommad Saeed, oprichter van Lashkar-e-Taïba, een organisatie die de Verenigde Staten in 2002 als terroristisch bestempelden en die vervolgens door president Musharraf is verboden. Lashkar is echter verder gegaan onder de naam Jamaat-ud-Dawa, en zegt zich alleen nog bezig te houden met filantropisch werk.

Weinig Pakistanen geloven dat Jamaat-ud-Dawa geen banden met Lashkar heeft. De organisatie heeft ook een aantal madrassa’s (koranscholen) onder haar hoede. Afgelopen dinsdag hebben de Pakistaanse autoriteiten nog opgeroepen tot het verwijderen van buitenlandse studenten van koranscholen. Dat was nog een gevolg van de aanslagen in de Londense metro van vorig jaar. Enkele verdachten van deze aanslagen zouden in Pakistan madrassa’s hebben bezocht.