104 doden in China door tyfoon

De tyfoon Saomai heeft zeker 104 levens geëist in de Chinese kustprovincies Fujian en Zhejiang. Volgens de overheid zijn nog eens 190 personen vermist.

Saomai kwam als een tyfoon van de hoogste categorie aan land, met windsnelheden boven de tweehonderd kilometer per uur. Daarmee was Saomai (Vietnamees voor Planeet Venus) de zwaarste tyfoon in een halve eeuw. Ze zwakte vandaag boven land af tot een tropische depressie, met windsnelheden van nauwelijks meer dan twintig kilometer per uur.

In het gebied, waar vorige maand ruim 600 doden vielen door de tyfoon Bilis, zijn ruim tienduizend huizen verwoest en tachtigduizend beschadigd. Uit voorzorg waren anderhalf miljoen Chinezen geëvacueerd.

De eerste berichten van het Chinese ministerie van Waterhulpbronnen spraken gisteren nog van 98 doden en 149 vermisten. In de stad Wenzhou in de provincie Zhejiang vielen 81 doden. In één wijk kwamen 43 mensen om, onder wie acht kinderen. Betonnen huizen van één verdieping werden door de storm eenvoudig omvergeblazen, talrijke gebouwen verloren het dak. De Chinese televisie toonde gisteravond beelden van omvergeblazen auto’s, bomen en verkeersborden. In veel steden viel de stroom uit.

Saomai was de achtste grote tyfoon van het jaarlijkse stormseizoen, dat volgens Chinese deskundigen aanzienlijk gewelddadiger uitvalt dan gewoonlijk het geval is. Vorige week eiste de tyfoon Prapiroon in de kustprovincies Guangdong en Guangxi al zeker tachtig levens, voornamelijk als gevolg van overstromingen en landverschuivingen.

Eerder deze week trof de Planeet Venus de Filippijnen, waar twee doden vielen, Japan, Taiwan en Hongkong. In Taiwan zonken twee boten; de bemanningen werden gered. (Reuters)