Zeevogel trekt 65.000 km

De grauwe pijlstormvogel trekt in nog geen jaar over de hele Stille Oceaan, een reis van gemiddeld 65.000 kilometer. Van het broedgebied in Nieuw Zeeland vliegt de vogel naar gebieden voor de kusten van Alaska, Japan en Californië en terug. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse biologen die negentien grauwe pijlstaartvogels (Puffinus griseus) hebben gevolgd met een elektronische pootring. De onderzoekers publiceren hun resultaten deze week online in het Amerikaanse blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De grauwe pijlstormvogels blijken soms meer dan 1.000 kilometer per dag af te leggen en tot 68 meter diep te duiken om hun prooi (vis, inktvis en krill) te vangen. De vogels vliegen naar drie verschillende gebieden om te overwinteren. Het is ze te doen om de ‘eindeloze zomer’. De vogel broedt op het zuidelijke halfrond als het daar zomer is, en overwintert in de zomer op het noordelijk halfrond.