Zalm negeert bezwaren A’dam over Schiphol

Minister Zalm (Financiën, VVD) trekt zich niets aan van de bezwaren van de gemeente Amsterdam tegen de gedeeltelijke privatisering van luchthaven Schiphol. Hij wil vaart maken met de operatie.

Dat heeft Zalm geschreven in een vertrouwelijke brief aan de gemeente. Volgens de minister frustreert Amsterdam het „algemeen belang” als het volhardt in haar verzet tegen de verkoop van een deel van de aandelen Schiphol.

Het rijk wil een minderheidsbelang van Schiphol verkopen aan marktpartijen. Zalm verwacht eind september op een bijzondere aandeelhoudersvergadering de statutenwijziging die daarvoor nodig is te kunnen doorvoeren. Maar Amsterdam, dat 21,8 procent van de aandelen Schiphol bezit, heeft gedreigd deze wijziging te blokkeren. Het linkse college van B&W en de gemeenteraad verzetten zich fel tegen de gedeeltelijke privatisering van Schiphol.

Twee weken geleden stuurde de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) een brief aan Zalm waarin hij aandrong op een „gezamenlijk onderzoek om een voor alle partijen aanvaardbare uitkomst verder te verkennen”. Dit voorstel werd op het ministerie van Financiën uitgelegd als een poging van Amsterdam om de verkoop te vertragen tot de vervroegde verkiezingen van 22 november. Eerder had Asscher al voorgesteld dat de gemeente Amsterdam de staatsaandelen voor een lage prijs zelf zou kunnen kopen.

In zijn antwoord maakt Zalm korte metten met de argumenten van het gemeentebestuur. Het doel van het kabinet is om een minderheidsbelang te verkopen aan het bedrijfsleven, niet aan lagere overheden, zoals Amsterdam wil. De stad kan zich niet beroepen op waarborging van het publieke belang, aangezien het toezicht op Schiphol bij het Rijk berust. Tot slot zal groter aandelenbezit van lagere overheden volgens het rijk niet leiden tot meer marktwerking.

    • Roel Janssen