Winstwaarschuwing Deutsche Telekom

Deutsche Telekom, het grootste telecomconcern van Europa, heeft gisteren een omzet- en winstwaarschuwing gegeven. De aandelenkoers tuimelde vanmorgen in Frankfurt met 8 procent.

Het concern zag zich voor de rest van dit jaar en voor 2007 tot de waarschuwing gedwongen wegens de grote concurrentie in eigen land. Zowel op het gebied van mobiele telefonie, vaste telefonie als internet voelt Deutsche Telekom de hete adem van andere spelers. Voor analisten kwam de omzet- en winstwaarschuwing niet helemaal als een verrassing. Zij gingen er al vanuit dat de resultaten voor volgend jaar lager zouden kunnen uitvallen, maar verwachtten daarover pas later dit jaar mededelingen.

Deutsche Telekom zag in het tweede kwartaal van dit jaar de nettowinst uitkomen op 1 miljard euro, een daling van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging 2,6 procent omhoog naar 15,1 miljard euro.

Net als bij andere Europese telecombedrijven staat de vaste telefonie bij Deutsche Telekom onder druk. Klanten zeggen massaal hun vastetelefoonabonnement op. En ook bij internetdiensten, zoals bellen via breedband, is de concurrentie groot. Deutsche Telekom slaagde er tot dusver aardig in de problemen op te vangen met T-Mobile, het onderdeel waar mobiele telefonie onder valt. In het tweede kwartaal viel de groei van T-Mobile echter tegen, mede door hevige concurrentie van KPN-dochter E-Plus.