VS willen oorlogswet aanpassen

De Amerikaanse regering wil het risico verminderen dat medewerkers van de CIA, ex-militairen en beleidsmakers worden veroordeeld wegens de vernederende behandeling van gevangenen. Om dat te bewerkstelligen hebben ze een wetsvoorstel opgesteld.

De amendementen moeten de Wet op Oorlogsmisdaden aanpassen die halverwege de jaren negentig is aangenomen en die het overtreden van de Conventies van Genève stafbaar stelt. De Conventies van Genève zijn een aantal internationale verdragen die het militaire optreden in oorlogstijd regelen. Ze verbieden onder meer de wrede en vernederende behandeling van krijgsgevangenen.

De amendementen moeten het bereik van de Wet op Oorlogsmisdaden terugdringen. Categorieën als marteling, moord en verkrachting zullen strafbaar blijven. Maar „misdaden tegen de persoonlijke waardigheid” van gevangenen, zoals ze genoemd worden in de Conventies van Genève, zullen niet langer strafbaar zijn. Ook stelt het wetsvoorstel opzettelijk vernederende handelingen niet strafbaar, zoals gedwongen ontkleding, het gebruik van hondenriemen en het dragen van vrouwenkleren – handelingen die tijdens het Abu Ghraib-schandaal aan het licht kwamen.

„Ik denk dat het voorstel oude misdaden immuun kan maken. Daarom zijn ze zo gevaarlijk”, zegt Eugene Fidell, advocaat en president van het Nationale Instituut voor Militair Recht. Volgens Fidell zijn de voorstellen niet alleen bedoeld om beleidsmakers te beschermen tegen vervolging, maar ook personeel van de CIA dat ondervragingen heeft geleid.

De Internationale Commissie van het Rode Kruis, die de Conventies van Genève moet waarborgen, heeft bezorgd gereageerd op het wetsvoorstel. Het Witte Huis verklaarde dat het voorstel „zal gelden voor elk optreden van al het Amerikaanse personeel, of het nu plaats had voordat het wetsvoorstel wordt aangenomen of erna”.

(AP)