Van elitesport tot volksvermaak

Golf is veruit de snelst groeiende sport van Nederland.

Aanwas nieuwe leden gevolg van individualisering, zegt voorzitter golffederatie.

Golf? Ja, wie golft nog niet in Nederland? Het is een vraag die mogelijk bevreemding wekt bij mensen die nog niet in de volle natuur met een tiental verschillende golfstokken hebben gesjouwd om een spontane mep tegen een bal te kunnen geven. Het weldadige gevoel van een perfecte swing, een heerlijke pitch, een subtiele chip en een trefzekere putt is hen waarschijnlijk vreemd.

Toch stellen steeds meer Nederlanders zich open voor golf – of ze het nu op z’n Engels uitspreken of in plat Amsterdams. Het is veruit de snelst groeiende sport in Nederland. Vorig jaar telde golf na voetbal, tennis en gymnastiek de meeste geregistreerde beoefenaren: bijna 250.000. Dit jaar al bijna 270.000 (65 procent mannen). In 1986 waren er nog maar 30.000. De golfsport heeft de laatste vijf jaar het hoogste groeipercentage (9,1 procent) van alle sporten, ver vóór nummer twee, hockey (6,4 procent).

Deze week spoeden zich duizenden golfers naar Zandvoort om van nabij enkele internationale profgolfers en de Nederlandse topspelers te zien strijden om de overwinning in het Dutch Open. Vandaag begint de wedstrijd, die zondag eindigt. Maar al sinds zaterdag had het publiek vrij toegang tot oefenpartijtjes en konden wedstrijdjes tussen golfspelende bekende Nederlanders worden aanschouwd. Ook werden aan golf gelieerde gooi- en smijtwerk-spelletjes voor kinderen georganiseerd, met Nederlandse golfcoryfeeën als Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen.

En zo liepen deze week vaders en moeders in spijkerbroek of andere vrijetijdskleding met hun kinderen door het glooiende landschap van de chique Kennemer Golf & Countryclub. Op nog geen twintig meter afstand stonden ze van de Spanjaard Seve Ballesteros, 25 jaar geleden de beste en mooiste golfer ter wereld, van de Europese toppers Colin Montgomerie uit Schotland, Ian Woosnam uit Wales en Paul McGinley uit Ierland, toen deze met speels gemak de bal tussen een smalle haag van toeschouwers en over liggende persfotografen heen met huiveringwekkende precisie gemiddeld 300 meter ver sloegen.

Dat is waar iedere golfer van droomt. Eerst het geluid waarmee de driver (de langste stok waarmee het verst geslagen wordt) de bal raakt, dan de hoge vlucht, dan de wandeling over het zachte gras, in de wind, in de natuur, met het geluid van de vogels op weg naar de volgende slag – en nog verder naar de green met de hole, waar de bal uiteindelijk in terecht moet komen.

Rolf, een twaalfjarige jongetje uit Haarlem, was gisteren een van de toeschouwers die vol bewondering toekeken. Volgens zijn vader, die in Zandvoort met zijn zoon meeliep met Ballesteros en de andere golfsterren, is Rolf een veelzijdig sporttalent. „Hij kan alles met een bal als voetballer. Hij is een natuurtalent als tennisser, zeggen ze. Toch wil hij vooral golfen.”

Rolf: „Voetballen vind ik vervelend worden door het geruzie en ik word altijd onderuit geschopt. Golfen is mooier en eerlijker. En ik kan het ook alleen doen.”

Golf is de favoriete sport van andere sporters. Bijna alle profvoetballers golfen in hun vrije tijd. Ze komen tot rust en leren zichzelf kennen, omdat golf van alle sporten de meeste zelfbeheersing en concentratie vraagt.

Maar niet alleen vertegenwoordigers van de volkssport bij uitstek hebben zich uitgeleverd aan het ‘chique’ golfspel. Ook tennissers, hockeyers, zwemmers en anderen die hun opstandige geest willen temmen. Hoezo elitair? Ja, op banen en golfclubs waar tegen de volkse invloeden de drempel wordt opgetrokken met ballotagecommissies. Daarnaast geldt het tekort aan banen, variërend van negen holes tot 54 holes, soms als een belemmering. Een golfbaan beslaat al gauw zestig hectare. Nederland telt nu 190 golfaccommodaties, tien meer dan vorig jaar om deze tijd.

De directeur van de Nederlandse Golf Federatie, Henk Heyster, verklaart de snelle groei van zijn sport als een gevolg van de individualisering van de samenleving. „Mensen denken veelal geen verenigingscultuur meer nodig te hebben. Ze willen hun eigen tijd kunnen kiezen. Midden in de week, ’s morgens vroeg, laat in de middag, golfen kan altijd. Heerlijk met z’n tweeën of met meer. Je kiest zelf je partner, hoe lang je speelt, waar je speelt en wanneer je speelt’’, zo weet hij.

En dan nog speel je of vecht je alleen tegen jezelf. Jij slaat de bal, niemand anders. Golf is een confrontatie met jezelf in een mooie omgeving.