Twee cipiers verdacht in Schipholbrand

Rotterdam. Het openbaar ministerie (OM) in Haarlem verdenkt twee bewaarders van het cellencomplex voor uitgeprocedeerde asielzoekers op Schiphol-Oost van dood door schuld. Doordat zij ”bepaalde instructies bij calamiteiten” niet hebben nageleefd, kon de brand in het complex snel en makkelijk uitbreiden. Dat heeft het openbaar ministerie bevestigd. Bij de brand in oktober vorig jaar kwamen elf illegalen die hun uitzetting afwachtten, om het leven. Volgens persofficier M. van der Heijden hebben de cipiers Samir de B. (24) en Roxanne K. (26) zich niet gehouden aan de instructies. Zij hebben de deur geopend van de cel waar de brand begon om een gedetineerde in veiligheid te brengen, en de deur daarna niet gesloten. Volgens het calamiteitenplan hadden ze de brand via het luikje in de celdeur moeten blussen. Doordat de deur open bleef, kon de brand snel overslaan naar andere cellen, meent justitie.