Troepen Israël rukken op in Zuid-Libanon

Met zware artilleriebeschietingen, luchtaanvallen en infanterie is het Israëlische leger vandaag begonnen aan de opmars naar de rivier de Litani. Op acht andere plaatsen aan de grens met Libanon begonnen afgelopen nacht acties, die eenheden en tanks tot vijf en bij Marjayoun tot negen kilometer in zuidelijk Libanon voerden. Het christelijke stadje Marjayoun is bezet.

Woordvoerders van het Noordelijk Commando verklaarden dat de acties nog niet beschouwd moeten worden als het begin van het grootschalige grondoffensief, waar gisteren het Israëlische veiligheidskabinet met negen stemmen voor en drie onthoudingen (onder andere van Shimon Peres) toestemming voor gaf.

Kort na die beslissing kondigde minister van Toerisme en Informatie Herzog aan dat het grote offensief enkele dagen werd uitgesteld in afwachting van een mogelijke diplomatieke oplossing. „We kunnen het ons permitteren om nog wat te wachten en te bezien of er nog diplomatieke oplossingen zijn”, aldus de minister.

De kansen op een snelle bestandsresolutie in de VN-Veiligheidsraad in New York zijn op dit moment echter zeer onzeker. De Verenigde Staten, die gisteren lieten weten tegen escalatie van de militaire operaties in Libanon te zijn, en Frankrijk blijven het met name oneens over een tijdschema voor een Israëlische terugtrekking uit Zuid-Libanon. Frankrijk verwoordt tot op zekere hoogte de bezwaren van Libanon en de Arabische wereld, die de huidige tekst te eenzijdig pro-Israëlisch achten.

Israëlische raketten troffen vandaag voor het eerst het eigenlijke Beiroet sinds Hezbollahleider Nasrallah een week geleden met zware vergelding dreigde als dat zou gebeuren. Een historische vuurtoren in West-Beiroet werd beschadigd bij een luchtaanval. Israëlische vliegtuigen wierpen voorts pamfletten uit waarop vrachtverkeer in het noorden van Libanon werd gewaarschuwd ’s nachts niet de weg op te gaan. In Israël werden vandaag twee Israëlische Arabieren gedood bij Hezbollah-raketaanvallen.

Gisteren werden bij gevechten in Zuid-Libanon 15 Israëlische soldaten gedood door Hezbollah-eenheden. Het militaire dodental is opgelopen tot 82.