Televisie Voorkeur

Volgende week vrijdag, zaterdag en zondag, van 18 tot en met 20 augustus, vindt het popfestival Lowlands plaats. De VPRO maakt aanstaande bezoekers lekker met een tiendelige serie hoogtepunten van 2005. Vanavond aflevering 9: The Magic Numbers. Ned.3, 23.55-0.25u. Foto LOWLANDS 2002. FOTO LEX VAN ROSSEN

Actualiteiten

Netwerk. Documentaire over de zoektocht naar de verdwenen slachtoffers van het regime van Saddam Hussein. In 1983 arresteerden Irakese veiligheidstroepen achtduizend Koerdische mannen van de Barzani-stam uit de Noord-Irakeze stad Arbil. Zij werden naar het zuiden van Irak getransporteerd waarna nooit meer iets van hen is vernomen. De wraak op de Barzani’s speelt een belangrijke rol in de aanklacht tegen Saddam. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor de dreigende aanslagen van terroristen op vliegvelden in Engeland en een reportages over de leegloop in de politiek. Ned.3, 22.20-22.45u.

Documentaire

Dawn of the Maya. In de serie Worldwide Thursday aandacht voor de Maya’s. De Maya-beschaving heeft zijn sporen nagelaten in het ondoordringbare oerwoud van Noord-Guatemala. National Geographic Channel volgt de archeologen bij hun opgravingen tussen de ontzagwekkende ruïnes. NGC, 22.00-23.00u.

11. September 2001 – Amerika 5 Jahre nach dem Tag des Terrors. Documentaire over de Verenigde Staten, vijf jaar na de aanslagen op onder meer het WTC in New York. ZDF, 22.15-23.00u.

Shock Doc: 200 kilo afvallen... en dan! Amerikaanse documentaire over Connie Jackson. Zij moet 200 kilo afvallen. Zij moet haar eetpatroon veranderen, maar ontkomt ook niet aan een reeks chirurgische ingrepen. RTL5, 22.30-23.30u.

Donderdag documentaire: Kinderjaren. Zie pagina 15. Ned.1, 22.55-23.45u.

Informatief

Terzake zomer. De beste mop ter wereld. De Britse psycholoog dr. Richard Wiseman ontwierp wat hij noemt een lachlaboratorium. Hij gaat op zoek naar wat mensen aan het lachen brengt. Hij wil met name achterhalen welk soort grap iederéén – over alle landen en culturen heen – leuk vindt. En dus reist hij de wereld rond op zoek naar de beste mop. Het resultaat van die tocht heeft hij in beeld gezet. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Rare streken: Dogsworld. Slot van een tweeluik over de relatie van honden met mensen in de loop van de geschiedenis. Veel honden zijn vadsige en verwende huisdieren, maar er zijn ook ‘topsporters’ en echte helden bij. In Italië springen reddingshonden uit vliegtuigen en Lofotenhonden in Noorwegen beklimmen de steilste bergwanden. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Wat zou jij doen? Is opvoeden mannenwerk? Mannen die weigeren aan de opvoeding van kinderen mee te werken krijgen van presentatrice Karin de Groot drie smoezen aangereikt: de natuur pakte de man een ‘opvoedgen’ af, de overheid onthoudt een man de financiële mogelijkheden en bemoeizuchtige vrouwen doen het toch beter. Ned.1, 22.20-22.55u.

De wereld van Tarantino: Visa, vodka & videotapes. Reportage over een pasgetrouwd stel uit de Oekraïne dat asiel zoekt in Oslo. Met een kleine camera filmen ze hun reis, hun asielaanvraag en hun reis langs Noorse vluchtelingenkampen. Een Noorse journalist zocht hen later in Kiev op. België 2 (Canvas), 22.20-23.15u.

kunst

Tales from Rome. Reportage van Kirsty Wark en Simon Davis over Rome dat cultureel drastisch aan het veranderen is. Er worden aan de lopende band nieuwe gebouwen neergezet. BBC2, 0.20-1.20u.

Amusement

Inpakken en wegdromen. Sylvana Simons vervult droomwensen. In deze laatste uitzending van de zomer wordt een alleenstaande moeder van vier kinderen in het zonnetje gezet. Anita leeft van een bijstandsuitkering, waardoor met vakantie gaan al jaren niet tot de mogelijkheden behoort. Haar zus en haar ouders vinden dat Anita eens zonder de kinderen een paar dagen ontspanning verdient. RTL4, 20.30-21.30u.

The inspector Lynley mysteries. Engelse detectiveserie. Aflevering: In the blink of an eye. Oorlogsfotograaf Peter Rooker wordt vermoord en het spoor leidt via de krant terug naar Bosnië en de executie van een gezin door een Servische militie. BBC1, 21.00-22.30u.

Sport

Atletiek: EK in Göteborg. Rechtstreeks verslag van het EK van ondermeer de halve finale 5000 m mannen; 200 m vrouwen; finale 400 m vrouwen, halve finale 200 m mannen, finale discuswerpen vrouwen, finale 400 m hordenloop mannen en de finales 800 m vrouwen en 200 m mannen. Ned.2, 17.45-21.05u.

Voetbal: UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-kwalificatiewedstrijd tussen FC Twente en FC Levadia Tallinn uit Estland. Twente bereikte de tweede voorronde via de Intertoto Cup en Levadia schakelde het Finse FC Haka uit in de eerste voorronde. Inclusief voor en nabeschouwing. RTL7, 19.00-22.00u.

Golf: KLM Open. Verslag van het internationale golftoernooi KLM Open dat tot en met zondag 13 augustus wordt gespeeld in Zandvoort. Vanavond de samenvatting van de eerste wedstrijddag. Ned.2, 21.05-21.40u.