Tekening over ingestorte trap is onsmakelijk

Natuurlijk is het een associatieve vondst van een rascartoonist. Maar Ruben L. Oppenheimer gaat met zijn tekening van de `Utrecht-trap` (NRC Handelsblad, 8 augustus) onsmakelijk ver buiten de maatschappelijke rol die je een cartoonist als weldenkend mens zou willen toedichten. Tussen artikelen over uitgeprocedeerde vreemdelingen en kreten als `Nederland is vol` zijn er naar mijn mening slechts een beperkt aantal interpretaties van `Oppenheimers trap` voor de lezer mogelijk, waarvan er één wel heel duidelijk beklijft: een dergelijke trap is een uitkomst voor de vermeende `vol = vol-problematiek`. Uiteraard zijn overdrijven en het zwart-wit weergeven van problematiek de belangrijkste stijlen van een cartoonist. Maar op het moment dat onschuldige, zwaar verminkte slachtoffers nog behandeld worden is het tekenen en plaatsen van deze associatieve vondst op zijn zacht gezegd onsmakelijk.

    • T.C. Nijeholt Deventer