Te koel en te nat voor augustus

Een depressie boven de Noordzee, die ook in de hogere luchtlagen goed is ontwikkeld, trekt regelrecht in onze richting en zal het komende weekeinde precies boven ons land liggen. Het weer is er dan ook naar. Het is koel en sterk buiig. Morgen waait er daarbij ook stevig, maar zodra de depressie boven ons land arriveert, zal de wind sterk gaan luwen.

Ook na het weekeinde blijft het buiig, maar de zon krijgt dan meer kans en het kwik weet dan de 20 graden weer te overschrijden. De eerste tien dagen van augustus zijn iets te koel, somber en duidelijk te nat verlopen. Dat beeld zal de komende dagen niet worden omgebogen.

Vanavond en vannacht is het landinwaarts grotendeels droog met ook enkele opklaringen. Het koelt flink af, tot rond 10 graden. In de kustgebieden blijven er buien vallen, die zich morgen overdag over het hele land uitbreiden. Ze hebben de neiging zich langs lijnen te formeren en daardoor zal er hier en daar veel regen vallen. Soms komt het ook tot onweer. De westelijke wind wakkert flink aan en wordt langs de kust krachtig tot hard en matig tot vrij krachtig boven land. Daarbij wordt het hooguit 18 graden.

Tijdens het weekeinde luwt de wind sterk. Er komen dan opklaringen en buien voor, die lang op een plek kunnen blijven hangen. Vooral daar waar de zon doorbreekt, wordt het minder koel, zaterdagmiddag 20, zondag lokaal 23 graden.

Dit weerbeeld houden we ook begin volgende week vast.