Ster `knipoogt` door ijsbrokken in het zonnestelsel

Rotterdam, 10 aug. IJsbrokken aan de rand van het zonnestelsel zouden de oorzaak kunnen zijn van de vele `dipjes` in de helderheid van de röntgenster Scorpius X-1, concluderen Taiwanese astronomen vandaag in het Britse wetenschapsblad Nature. De astronomen hebben het waarnemingsarchief van de Amerikaanse röntgensatelliet Rossi X-ray Timing Explorer doorgespit en ontdekt dat Scorpius X-1, een dubbelster op 9000 lichtjaar van de aarde, in zeven jaar tijd 58 maal in helderheid verminderde. De afnames duurden enkele milliseconden en zouden veroorzaakt kunnen zijn door ijsbrokken voorbij de baan van Neptunus die toevallig vóór de ster langs bewogen. Het is bekend dat in dit gebied, de Kuipergordel, ontelbare ijsbrokken rond de zon cirkelen. Alleen de grootste - van tientallen kilometers en groter - zijn met telescopen te zien. De dipjes van Scorpius X-1 zouden veroorzaakt kunnen zijn door ijsbrokken van enkele tientallen meters groot. Het grote aantal dipjes valt goed te rijmen met het zeer grote aantal kleine fragmenten dat in dit gebied wordt verwacht.