Stalin’s Koele Stroompje

We bezochten deze week enkele datsja’s van Stalin in Abchazië, de Georgische Rivièra. Dit was zijn favoriete vakantieoord, hier recupereerde hij van het moorden in naam van het proletariaat. Van de laaste acht jaar van zijn leven bracht hij bijna de helft in Abchazië door, schat een biograaf. De buitenhuizen zijn sober en somber, van vloer tot plafond met notenhout betimmerd.  

                      stalin01.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de eerste en favoriete datsja van Stalin in Abchazië, in 1932 door zijn vriend Nestor Lakoba gebouwd.  Of vriend: Stalin maakte weinig bezwaar toen zijn latere spionnenchef Beria Lakoba tijdens een diner vergiftigde. De datsja staat op een klif bij het dorp ‘Koel Stroompje’. Zoals al zijn datsja’s is hij groen geverfd, om helemaal in het bos op te gaan. Vanaf de weg is hij onzichtbaar. In de kelder van de datsja bevindt zich een geheime tunnel, die nu is dichtgestort. Waar die heenliep?stalinuitzicht.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén ding vond Stalin heel belangrijk: een fraai uitzicht. Bij ‘Koel Stroompje’ las, corrigeerde en ondertekende hij documenten op het platte dak, onder een tentzeil. Op hete dagen stond er een fonteintje voor verkoeling. Daar speelden zijn kinderen in de jaren dertig met het water terwijl Stalin aan zijn pijp zoog en kalm besloot over leven en dood. 

stalinflim.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze gang keek Stalin ‘s avonds films. Stalin was gek op Amerikaanse slapsticks, gangsterfilms en actie; op Clark Gable, Spencer Tracey en westerns van John Ford. Na afloop leverde hij  bijtende kritiek op het ideologische gehalte van de film waarvan hij net zo had genoten. Pikant kon Stalin absoluut niet waarderen, bij de minste hint van seks stampvoette hij verontwaardigd weg. Eens een seminarist, altijd een seminarist.stalin2.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit was een van die zalen waar Stalin zijn entourage dwong zichzelf bewusteloos te zuipen tijdens zijn eindeloze nachtelijke banketten. Zijn spionnenchef Beria haalde wrede practical jokes uit met de stomdronken gasten, Stalin dwong zijn buikige magnaten wang aan wang te dansen. In ’Koel Stroompje’ was dat minder het geval: Stalin ontving daar weinig gasten. 

stalins_wc.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zou dan Stalin’s toilet zijn. Ik betwijfel dat. Zijn er sanitaire experts die hierover meer kunnen vertellen?

In ‘Koel Stroomje’ sliep Stalin afwisselend in de Rode en de Witte slaapkamer, zelfs zijn persoonlijke lijfwacht Vlasik wist nooit in welk bed hij lag. Stalin draaide zelf  de deur op slot en beschikte over een ‘paniekknop’. Drukte hij die in, dan arriveerden hulptroepen. Ik drukte de knop in en verwachtte half dat een negentigjarige spetsnaz met een kalasjnikov uit een geheime deur de kamer zou binnenstormen.

Niemand mocht nachtbraker Stalin in zijn slaap storen, daarom lag hij in maart 1953 bijna een hele dag verlamd op het tapijt toen hij ‘s nachts in zijn datsja bij Koentsevo een beroerte kreeg. Vlak voor zijn dood bezocht Stalin nog de warme bronnen van Borzjomi  en zijn datsja bij ‘Koel Stroompje’.

Voor vijftig dollar kun je nu een nacht in zijn bed slapen. In foetushouding, want Stalin was klein en zijn bedden waren op maat gemaakt.

    • Coen van Zwol