Spanje vraagt hulp EU tegen bosbranden

Spanje heeft gisteren de hulp ingeroepen van de Europese Unie bij het bestrijden van de aanhoudende bosbranden in de regio Galicië. Spanje vraagt extra blusvliegtuigen, helikopters en brandweerwagens.

Eerder deze week stuurden Frankrijk, Italië en Portugal reeds materieel naar de Noord-Spaanse regio. De omvangrijke branden, die sinds vorige week vrijdag woeden, hebben volgens de regionale autoriteiten inmiddels meer dan 10.000 hectare bos vernietigd. Drie mensen kwamen om.

Het vermoeden bestaat dat de meeste branden zijn aangestoken. Vier verdachten zijn gearresteerd. De politie sluit niet uit dat de branden het werk zijn van bendes. Twee onderzoeksteams, aangevuld met specialisten op het gebied van de bestrijding van georganiseerde misdaad, onderzoeken de branden.

Gisteren werden in Santiago de Compostela en in Vigo protestbetogingen gehouden tegen „bosterrorisme”. Daarbij werd een verband gelegd met de grondspeculatie in percelen die door de branden zijn verwoest. De grond zou na een bosbrand gemakkelijker bestemd kunnen worden voor profijtelijker akkerbouw of woningbouw.

Vanmorgen woedden er bijna 140 bosbranden in Galicië, waarvan meer dan de helft niet onder controle was. Premier Zapatero onderbrak gisteren zijn vakantie om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de blus- en reddingswerkzaamheden.

De aanhoudende hitte en harde wind hebben ervoor gezorgd dat het vuur tot dusver niet bedwongen kon worden. De meeste branden concentreren zich in de provincies A Coruña en Pontevedra. Het vuur bereikte gisteren eveneens een voorstad van de regiohoofdstad Santiago de Compostela. Grote branden woeden eveneens in Ames, Padrón en Cée (A Coruña) in Meira (Lugo), Melón en Coles (Ourense,) Oia en Pontecaldelas (Pontevedra).

Het vuur treft de gebieden midden in het toeristenseizoen. Veel vakantiegangers kregen de afgelopen dagen te maken met evacuaties, afsluiting van wegen en verbroken telefoonverbindingen.

Een derde van al het materieel dat in heel Spanje kan worden ingezet tegen bosbranden is inmiddels in Galicië. In totaal zijn bijna 7.000 leden van de brandweer en politie ingezet, aangevuld met 1.200 militairen. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen mee te helpen bij het blussen en, desnoods anoniem, brandstichters aan te geven.

Premier Zapatero beloofde gisteren bij aankomst in Galicië een pakket maatregelen dat brandpreventie moet bevorderen. Daarnaast zegde hij steun toe aan de getroffenen die hun werk of huizen zijn kwijtgeraakt. De premier sloot niet uit dat meer militairen in gezet zullen worden.

Ook Portugal wordt deze zomer geteisterd door bosbranden. Gisteren bestreden zo’n zeshonderd brandweerlieden een achttal bosbranden. De grootste woedde in de buurt van Évora (Alentejo), waar 4.000 hectare eucalyptusbos in vlammen opging. Het vuur zou daar onder controle zijn.