Oppositie wil debat over dienstauto

De fracties van PvdA, GroenLinks en SP in de Tweede Kamer nemen geen genoegen met de uitleg die minister Veerman (Landbouw, CDA) geeft over het privé-gebruik van zijn dienstauto.

De partijen willen na het reces (dat 28 augustus afloopt) een debat met Veerman en premier Balkenende (CDA) over de kwestie. Gisteren schreef Veerman in een brief aan de Kamer dat hij geen regels heeft overtreden toen hij twee keer met zijn dienstauto naar zijn tweede huis in de Dordogne is gereden. Ook twee sessies met topambtenaren en hun partners op zijn boerderij in Frankrijk, waarvan de vliegkosten door het ministerie zijn betaald, vallen volgens Veerman binnen de regels. Toch zullen de partners de door hen gemaakte vliegkosten alsnog terugbetalen „om van de hele discussie af te zijn”, volgens Veerman.

Kamerlid Staf Depla (PvdA) vindt dat Veerman in zijn beantwoording de situatie naar zich toe redeneert. „Veerman gaat door op de weg die hij was ingeslagen. Kern van de zaak is dat hij de minister blijft die zelf wil bepalen hoe hij regels interpreteert. Het gevoel bij dit kabinet blijft dat de normen en waarden alleen voor de burgers gelden en niet voor het kabinet zelf. Daar wil ik Balkenende dus ook op aanspreken.” Hij wil nog niet spreken over consequenties voor Veerman: „Ik ben benieuwd of hij snapt dat hij een voorbeeldfunctie heeft.”

Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) sluit zich daarbij aan. „Dat debat moet er komen. Het is allemaal geen groot bier, maar het blijft rommelig. Ik denk dan: Veerman, waarom doe je zo moeilijk, je verdient toch genoeg, betaal het nou gewoon terug. Wat dat betreft is het winst voor de schatkist dat de partners van de topambtenaren hun vliegtickets terugbetalen.”

SP’er Ewout Irrgang: „Hij heeft zich in alle bochten gewrongen om zijn gedrag in overeenstemming te brengen met de regels. Het gaat mij er niet om dat hij moet hangen of niet, na november is hij toch weg. Het gaat erom dat als bewindslieden de regels zo ruim mogelijk interpreteren dat op burgers overkomt als meten met twee maten.” De SP wil ook minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) bij het debat betrekken want „die gaat over de regels”.

Kamerlid Van der Ham (D66) vindt dat Veerman geen „frauderende minister is, maar een minister die een mouw aan bepaalde situaties probeert te passen”. Van der Ham wil dat de regels voor het reizen in het buitenland worden aangepast. „Ook omdat reizen in het buitenland steeds vaker voorkomen. Als dat inhoudt dat die regels iets ruimer moeten, dan moet dat misschien maar. Als de regels maar helder zijn”.

Veerman kondigde in zijn brief aan de Kamer al aan dat het kabinet de toelichting op het zogenoemde Voorzieningenbesluit (waarin onder meer de regels staan voor het vervoer van bewindslieden) wil aanpassen vanwege „de beveiliging van bewindslieden alsmede hun Europese en internationale verplichtingen.”