New York lauw over film Stone

De tweede grote Amerikaanse speelfilm over de aanslagen van 11 september 2001, World Trade Center van de regisseur Oliver Stone, trok bij de première gisteravond in New York geen volle bioscopen.

De film volgt de lotgevallen van twee agenten van de New Yorkse politie die bijna een etmaal nadat de torens van het WTC waren ingestort nog levend uit de puinhopen werden bevrijd. Lang niet alle New Yorkers hebben belangstelling voor de film over de ondergang van hun World Trade Center, vijf jaar geleden. „We willen verder leven, niet stilstaan”, zegt een bioscoopbezoeker.

In World Trade Center komen geen beelden voor van de gekaapte vliegtuigen die het WTC binnenvlogen. De film toont vooral de reddingsoperatie van de New Yorkse politie en brandweer. Sommige bioscoopbezoekers werden gisteren de herinneringen te veel, zoals een verpleger in een ziekenhuis waar de gewonden werden binnengebracht.

Tevoren was gevreesd dat de omstreden regisseur Stone een anti-Bushfilm zou maken. Hij staat bekend om zijn linkse standpunten en zijn belangstelling voor complotten, zoals in de film JFK over de moord op Kennedy, en Nixon over de gemanipuleerde opkomst en val van deze president.

Na een persvertoning in New York vorige week loofde rechts Amerika Stone, omdat de film een „levende herinnering is aan de liefde, de heroïek, het geloof en het patriottisme waaruit ons land is opgebouwd.” De film is vanaf 21 september te zien is Nederland. Een eerdere film, United 93, volgde de vlucht van het toestel waarin passagiers in opstand kwamen tegen de kapers, en dezen het toestel vroegtijdig lieten neerstorten.

reportage: pagina 6