Moerbei

Toen mijn oudste zoon werd geboren kreeg hij van zijn opa en oma een moerbeiboom. We kozen een mooie zaterdag in maart als boomplantdag en Tijn kreeg voor de gelegenheid zijn eerste kaplaarzen en een spijkertuinbroek aan. Met veel ceremonieel getoast en een fotoreportage die ik nodig moet inplakken ging het jonge boompje de grond in.

Iedereen keek blij, inclusief mijn negen maanden oude baby die zwart zag van de modder. Maar uitgezonderd ik. Ik vond het maar een riskante onderneming. Want stel je voor dat het dat boompje niet goed zou vergaan? Dat ik zou vergeten het water te geven en bij te mesten? Stel je voor dat dat iele stammetje, die zwarte moerbei die symbool stond voor het leven van mijn zoon, het niet zou redden?

Ruim vijf jaar later staat er een flinke moerbeiboom in de achtertuin. Het iele stammetje heeft nu de diameter van een beschuitbus en de uitwaaierende kruin neemt zeker twee kubieke meter luchtruim in beslag. Vorig jaar hingen her en der een paar rode vruchtjes onder het groene lover. Ze kleurden langzaam naar dieppaars, maar voor ze écht rijp waren werden ze gesnaaid door een brutale vogel. Dit jaar voor het eerst hangt de hele boom vol met moerbeien. Ze zien zo donkerpaars dat ze bijna zwart zijn en de rijpsten laten zich zonder enige weerstand plukken.

Moerbeien lijken aan de buitenkant een beetje op bramen. Ze hebben behalve dezelfde kleur ook dezelfde trosvorm, waardoor elk vruchtje op een samenscholing van minuscule besjes lijkt. Als je de vruchten ook maar een beetje kneust, beginnen ze donkerrood sap te bloeden. Zwarte moerbeien smaken zoet en aromatisch, een beetje geparfumeerd zelfs en het is heerlijk om ze zo uit de boom in je mond te stoppen. Dat vindt ook Tijn, die net zo wonderbaarlijk is gegroeid. Het is zijn boom, dus hij gaat over het vruchtgebruik. Maar als hij wat voor me overlaat, maak ik er een lekker toetje van.

500 g zwarte moerbeien (of bramen)

4 eieren

150 g fijne kristalsuiker

60 g bloem, gezeefd

275 ml melk

2 eetlepels eau de vie

15 g roomboter

extra: lage, ronde taartvorm, ingevet met boter

Verhit de oven voor op 200 graden. Strooi de moerbeien uit over de bodem van de taartvorm. Doe de eieren, samen met 125 gram suiker en een snuf zout in een kom en klop met een garde of mixer luchtig. Meng er de bloem door en daarna, al kloppend, de melk en de eau de vie. Schenk het beslag gelijkmatig over de moerbeien. Leg er vlokjes roomboter op en bestrooi met twee eetlepels suiker. Bak de taart in ongeveer 25 minuten gaar. Serveer hem lauw, bestrooid met nog wat suiker.

Janneke Vreugdenhil

Praat alvast mee op www.nrc.nl/kokenetc over het thema van volgende week: studentenhappen. Wat is jullie huisrecept, hoe kom jij aan je vitamines, en op welk voedsel heb je uiteindelijk je bul gehaald?

    • Janneke Vreugdenhil