Minister Veerman: ‘geen misbruik dienstauto’

Minister Veerman (Landbouw, CDA) ontkent de geldende regels te hebben geschonden tijdens reizen met zijn dienstauto naar zijn tweede huis in de Dordogne in Frankrijk. Dat blijkt uit een brief die Veerman gisteren mede namens premier Balkenende en minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vorige week bleek uit onderzoek van deze krant dat Veerman regels voor het gebruik van de dienstauto had overtreden en ten onrechte vliegkosten had gedeclareerd. In de brief schrijft Veerman dat hij in de vier jaar van zijn ministerschap twee keer na afloop van zakelijke afspraken in Parijs met de dienstauto met chauffeur naar de Dordogne is gereden. Het betrof in totaal 1.370 kilometer. In het zogenoemde Voorzieningenbesluit, waar de regels voor het gebruik van de dienstauto in zijn opgenomen, staat dat „om redenen van bereikbaarheid en veiligheid bewindspersonen worden geacht zich zowel zakelijk als privé zoveel mogelijk per dienstauto met chauffeur te verplaatsen, behalve bij vakantiereizen naar het buitenland”. Voorts dient men terughoudend te zijn met een combinatie van werk- en privé-reizen. Volgens Veerman past 1.370 kilometer in vier jaar binnen die terughoudendheid.