Meisjes spraken over zelfmoord via internet

Leerlingen van het Stedelijk Lyceum in Enschede hebben elkaar in maart en april van dit jaar aangespoord om zelfmoord te plegen. Ze stuurden elkaar sms’jes met teksten als ‘Ken jij ...? Die gaat vanavond zelfmoord plegen’. Ook chatten ze met elkaar over zelfmoord op msn. De school ontdekte dit nadat een meisje in maart zelfmoord had gepleegd door voor een trein te springen. Schoolpsycholoog Hans Rijnders merkte dat vriendinnen van het meisje elkaar opstookten om hetzelfde te doen. Sommige meisjes deden pogingen tot zelfmoord. Of het meisje dat voor de trein sprong beïnvloed was door anderen is niet bekend.

De politie formeerde na een melding van de school een crisisteam, samen met de GGD, de gemeente, de school en hulpverleningsinstelling Mediant. Meisjes met zelfmoordplannen werden opgespoord. Een meisje werd opgenomen. Er kwam een bijeenkomst voor ouders waarin hun werd verteld hoe internet en mobiele telefoon een rol spelen in groepsprocessen.

De zaak kwam in het nieuws via het dagblad Tubantia. Een verslaggever wilde aan het eind van het schooljaar met de schoolpsycholoog spreken over racistische teksten op internet na de dood van twee Turkse leerlingen begin dit jaar. Een van die twee leerlingen had zelfmoord gepleegd. De schoolpsycholoog vertelde de verslaggever over de zelfmoordhype in maart en april. Op verzoek van de school berichtte Tubantia er pas over nadat de schoolvakantie begonnen was. De school wilde de hype niet erger maken door publiciteit.

De school was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. De GGD bevestigt de berichten en dat er ‘niets aan kon worden toegevoegd’. Na de schoolvakantie zullen er weer bijeenkomsten worden georganiseerd voor ouders en leerlingen van het Stedelijk Lyceum in Enschede.