Massale evacuatie om tyfoon China

Ruim een 1,5 miljoen mensen in het zuidoosten van China zijn op de vlucht geslagen bij het naderen van de tyfoon Saomai – de zwaarste wervelstorm in een halve eeuw die het Chinese vasteland heeft bereikt. Rond half twaalf vanochtend (Nederlandse tijd) kwam zij aan land in de provincie Zhejiang met windsnelheden oplopend tot ruim boven 200 kilometer per uur. De tyfoon zou even zuidelijk de stad Wenzhou aan de Gele Zee passeren. In de kuststreek waarover zij trekt, wonen 7,4 miljoen mensen, van wie 1,3 miljoen in Wenzhou zelf.

Deskundigen (www.tropicalstormrisk.com) deelden ‘super tyfoon’ Saomai in in categorie 5, de hoogste categorie van wervelwinden die zich ontwikkelen op de Grote Oceaan. Inmiddels is de kracht boven land afgenomen tot categorie 4. Volgens de Chinese staatsmedia hebben de inwoners van de agglomeratie Wenzhou deuren en ramen dichtgetimmerd, en voedsel en water ingeslagen. Luchthavens zijn gesloten en schepen zijn gewaarschuwd zo snel mogelijk een veilig heenkomen te zoeken. De komst van Saomai – Vietnamees voor Venus – ging afgelopen nacht en vanochtend vooraf met hevige regenval.

Volgens het staatspersbureau Nieuw China hebben de autoriteiten van de provincie Zhejiang bijna 1 miljoen mensen geëvacueerd en die van de zuidelijke buurprovincie Fujian 569.000. Scholen, stadions en andere openbare gebouwen zijn opengesteld om te schuilen. Op televisie en radio en via internet en sms-berichten is gewaarschuwd. Fabrieken, winkels en kantoren hebben hun deuren gesloten.

Een maand geleden trok de tropische storm Bilis ongeveer langs dezelfde route over China. Daarbij kwamen naar schatting 600 mensen om het leven, onder andere door overstromingen en landverschuivingen. Vorige week kwam nog zuidelijker, in de provincie Guangdong, het dodental van de tyfoon Prapiroon uit op ongeveer tachtig.

(Reuters)