Lachen om beschaving

scene uit de film Garfield: A Tail of Two Kitties (2006)

Garfield 2 (Garfield: A Tail of Two Kitties). Regie: Tim Hill. Met de stemmen van: Beau van Erven Dorens, Albert Verlind, Fatima Moreira de Melo. In: 88 bioscopen.

De vette, luie, lasagne-etende en vuilbekkende rooie kater Garfield (uit de strip van Jim Davis) is terug voor een tweede avontuur, waarin de geanimeerde kat zich opnieuw voortbeweegt in een live-action-omgeving. Hoewel de Amerikaanse titel verwijst naar Charles Dickens’ klassieke A Tale of Two Cities, is de film een bewerking van Mark Twains The Prince and the Pauper, een even klassiek verhaal over identiteits- en klassenverwisseling.

Garfield, een ongemanierde Amerikaanse straatkat, komt terecht in upperclass Engeland, waar hij wordt aangezien voor de Kat van Carlyle, de erfgenaam van een groot kasteel. Tegen wil en dank gooit Garfield roet in het eten van een complot om deze prins te vermoorden.

Garfield 2 komt in Nederland alleen uit in een Nederlandstalige versie, waardoor ouders het moeten stellen zonder de stem van Bill Murray als Garfield – die wordt nu ingesproken door Beau van Erven Dorens. Dat het allemaal niet lipsynchroon is zal kinderen niet deren; die beleven een weinig geïnspireerd, maar toch mild-amusant avontuur waarin het keihard lachen is om de botte manieren – inclusief scheten en boeren – van de Amerikaanse Garfield. De Europese beschaving is hier om uit te lachen.

    • André Waardenburg