Kunstwerk voor van Gogh in september onthuld

AMSTERDAM, 10 aug. De onthulling van het kunstwerk ter nagedachtenis aan de vermoorde regisseur Theo van Gogh vindt plaats op 7 september in het Amsterdamse Oosterpark. Burgemeester Job Cohen en stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet van Oost/Watergraafs-meer zullen de officiële onthulling bijwonen. Dit maakte het stadsdeel dinsdag bekend. Het is nog niet bekend wie het kunstwerk, getiteld `De Schreeuw`, uiteindelijk voor het eerst aan het publiek zal tonen. Het beeld is gemaakt door Jeroen Henneman. Zijn werk kwam als beste uit de bus na een selectie van 148 inzendingen. Het ontwerp van Henneman geeft volgens het stadsdeel het profiel van Van Gogh het beste weer. Het kunstwerk verbeeldt een schreeuw van een achterover gebogen gelaat maar laat tevens een gesloten mond zien. De spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond geeft volgens de kunstenaar de complexiteit van het thema weer dat hij wilde uitdragen: de vrijheid van meningsuiting. Het beeld is 4,5 meter hoog en gemaakt van thermisch gestraald roestvrij staal. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de gemeente hebben het monument financieel mogelijk gemaakt.