Jugendstil en dimsum

Michelin bracht deze zomer een aparte groene gids uit voor Den Haag en omstreken.

Maar wie de Hofstad echt wil ontdekken, kan beter naar de VVV gaan.

We zitten aan de keukentafel en bladeren door de gloednieuwe groene Engelstalige Michelin-gids over Den Haag en omstreken. Het is een dun, handig boekje dat precies in een jaszak past.

Maar daarbij houdt de functionaliteit van de gids op. Natuurlijk: alle must-see locaties – Binnenhof en omgeving, musea, Scheveningen – worden genoemd, we leren dat we moeten oefenen met remmen op onze huurfiets voordat we de straat op gaan, en krijgen een lijst met de meest bekende restaurants en cafés.

Verder is Michelin akelig summier. Wie iets meer van Den Haag wil ontdekken dan de musea, is op een onhandig kaartje en eigen inventiviteit aangewezen. En er is juist zoveel te zien, weten we uit ervaring.

Dus besluiten we – een recente immigrante uit Utrecht en een geboren en getogen Haagse – Den Haag zelf te gaan verkennen. De belangrijkste attracties kopen we dan wel later op een ansichtkaart bij een van de vele souvenirwinkels.

Maar waar begin je? Een vrolijk stel Belgische jongens dat we in de VVV ontmoeten, weten wel wat er in Den Haag te zien is: het Joegoslavië-tribunaal en het Internationale Strafhof. Burgemeester Deetman zal blij zijn: zijn doel om Den Haag tot juridische hoofdstad van de wereld te maken, is in ieder geval bij de zuiderburen doorgedrongen.

Andere ondervraagde toeristen, van wie de meesten overigens per toeval in Den Haag beland zijn door uitnodigingen van vrienden, roemen de rust en autoluwheid in het centrum van Den Haag, de schilderijen in het Mauritshuis, de kleinschaligheid van het centrum en het strand van Scheveningen.

Maar dat is niet het échte Den Haag. Het Den Haag dat de koninklijke Hofstad is, maar ook de Indische weduwe en de multiculturele Schilderwijk. De waarnemingen van de toeristen hebben niets te maken met de Haagse kak van de Hagenaars of de Hagenese Harry’s van ADO.

Tijdens een fietstochtje richting het Joegoslavië-tribunaal (ja, we gaan toch even kijken of er iets te zien valt) krijgen we een ingeving: het Haagse verleden zie je toch het beste als je naar de gevels kijkt. Dat is goed te zien vanaf het water – Den Haag heeft genoeg grachten voor een echte rondvaartboot. Of loop bijvoorbeeld door de Hoogstraat of het Noordeinde, twee winkelstraten dichtbij het Binnenhof. Op straatniveau vind je de wat chiquere winkelketens, maar wie omhoog kijkt – de overige voetgangers gaan vanzelf meedoen – waant zich in de tijd van de Haagse romans van Louis Couperus, rond de vorige eeuwwisseling.

Let eens op de kruipende draken langs de gevel van Hoogstraat 6 en de friezen op nummer 12, een Jugendstil-pand gebouwd als fietsenwinkel. En eet onderwijl een kroket van slagerij Dungelmann naar recept uit 1861. Dit gebied, met in de achterliggende straatjes allerlei kleine winkeltjes en de op dit moment hippe Prinsestraat met restaurants en lifestylewinkels met champagnebars, is het territorium van de Hagenaars.

Maar ook de Hagenezen en multicultureel Den Haag zijn in het centrum te vinden. Wie in Den Haag arriveert op station Hollands Spoor en via de Stationsweg en de Wagenstraat de stad inloopt, krijgt een indruk van de ruim veertig nationaliteiten die in dit deel van de stad zouden wonen. Afrikaanse kappers, Perzische winkels, Chinese kruidendokters en dimsum-tentjes (Chinese hapjes), een Brits theehuis, een moskee in een oude synagoge: je komt het allemaal tegen.

In deze buurt vind je een (in elk geval op het oog) sympathieke blend van schotelantennes, historische koopmanpanden en ommuurde hofjes. Een motorman in leren tenue, vol tatoeages en met mat opent galant een hek voor drie donkere kleutertjes; even verderop spelen blonde Oilily-meisjes in een parkje. Progressieve dertigers doen samen de tuin van hun hofje.

De blije folder van stichting City Mundial blijkt meer dan een übercorrecte promotie van deze wijken. Het is hier echt leuk. Wij doen nog een kop muntthee. Is dat nou voor hippies of yuppen?

Voel je Hagenaar en Hagenees: nrc.next stelde uit verschillende VVV-wandelingen een route samen die samen met een handig kaartje van de binnenstad is te printen vanaf nrc.nl/next

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Titia Ketelaar