Jamboree voor Jeeps

Wat is het echte Jeep-gevoel? In de ruige natuur van Kroatië hebben 1.200 Jeep-bezitters – via gewaagde behendigheidstest – geprobeerd een antwoord te vinden op die vraag. „Dat had je niet gedacht hè, dat onze Cherokee dat allemaal kan.”

Veel rijders ervaren dat een gezinsauto over smalle boomstammetjes rijden geen eenvoudige zaak is. Foto Louis Blom Jeep

Harley Davidson, Jeep, Land Rover. Het zijn merken waarbij de beleving centraal staat. Liefhebbers van deze motoren en terreinwagens ontmoeten elkaar regelmatig op georganiseerde clubevenementen. Zo wordt ook het jaarlijkse Euro Camp Jeep gehouden, een vierdaagse ontmoeting voor Jeep-bezitters, hun familie en vrienden. Dit jaar was door 1.200 Jeep-bezitters uit 23 landen in Europa gekozen voor het Kroatische plaatsje Umag in de wilde natuur van de provincie Istrië. De locale bevolking vindt het allemaal prima. Zij beschouwt de toestroom van Jeep-rijders goed voor het toerisme.

Er zijn ook Nederlandse deelnemers. Onder wie het ondernemersgezin Goeree uit Rijswijk, bestaande uit vader Bert, moeder Joyce, dochter Sjouke (28) en zoon Bonno (23). Voor hen is Euro Camp Jeep de perfecte gelegenheid om er – misschien wel voor de laatste keer gezamenlijk – met het hele gezin per 4×4 op uit te trekken.

Deelnemen aan de actieve onderdelen van het autofestijn bevalt de Goerees prima. Tijdens het onderdeel ‘Jeep Trial’ overwinnen ze een parcours van natuurlijke hindernissen. En bij de ‘Jeep Raid’ en de ‘Istrië Tour’ trekken ze een hele dag in konvooi door de uitgestrekte natuur. Bovendien staan er, passend bij de Jeep-lifestyle, avontuurlijke onderdelen als paardrijden, quadrijden en bergbeklimmen op het programma.

Het kamp bestaat voor deze rijders niet uit een camping en een tent, maar uit een luxe hotel dat de organisatie voor hen regelde. Volgens Bonno staat dit het gevoel van saamhorigheid niet in de weg. Hij vermaakt zich tijdens de Jeep Challenge met mensen van allerlei nationaliteiten en meet zich tijdens de wedstrijdjes met de Oostenrijkers, de meest fanatieke groep. Overdag wordt er strijd gevoerd en ’s avonds wordt er hartelijk om gelachen.

Ruud van Huët, voorzitter van de Jeep Club Nederland, denkt dat mensen het club- en saamhorigheidsgevoel door de veranderde maatschappij harder nodig hebben dan in het vorige decennium. Van Huët: „We worden door de overheid bestookt met regeltjes en wetgeving en zowel regering als bedrijfsleven is het contact met de consument kwijt. Mensen zetten zich hiertegen af en creëren een eigen identiteit, een eigen wereldje. Jeep heeft het imago van vrijheid. Dat spreekt in deze tijd aan.”

Dat er ook binnen de club sprake is van vergaande individualisatie, is terug te zien op de grasvelden rondom de hotels. Die doen tijdens de Jeep-dagen dienst als parkeerterrein en er staan exemplaren in alle soorten en maten. Getuige de vele bullbars, extra spoilers, dakverlichtingssets en speciale banden wil men kennelijk wel bij de groep horen, maar niet opgaan in de massa.

Wat Jeep-rijders nog meer gemeen hebben, is dat de wagens in bijna alle gevallen gebruikt worden voor het woonwerkverkeer, als gezinswagen of trekauto. In de tent van Jeep Academy krijgen zij uitleg over de 4×4-techniek, want de wagens kunnen zoveel meer dan zij normaal gewend zijn.

Vervolgens mag men het geleerde, onder leiding van gediplomeerde ‘marshalls’, in de praktijk brengen op een circuit met obstakels. Een van de vrouwelijke deelnemers stapt naderhand puffend uit. Met de gezinsauto over smalle boomstammetjes rijden en op een enorme houten wip balanceren blijkt meer stuurmanskunst te vereisen dan ze dacht. Ze zucht: „Op een gegeven moment zag ik alleen nog maar de blauwe lucht door de voorruit.” Haar man knikt trots. „Had je niet gedacht hè, dat onze Cherokee dat allemaal kan?”

    • Viola Robbemondt