Israël breidt grondoffensief uit

De Israëlische regering is gisteren akkoord gegaan met grootschalige uitbreiding van het grondoffensief in het zuiden van Libanon. Minister van Defensie Peretz en de generale staf willen met vijf pantserinfanterie-divisies (50.000 soldaten) Zuid-Libanon tot en voorbij de rivier de Litani, 30 kilometer van de grens, innemen.

Op de Israëlische televisie was gisteravond te zien hoe militaire colonnes het gebied binnentrokken. Het Israëlische leger ontkende dat hiermee het offensief was begonnen.

Chef-staf Halutz stelde gisteren generaal-majoor Moshe Kaplinski aan tot „coördinator van alle grond-, lucht- en zeeacties”. De benoeming werd uitgelegd als een demotie van generaal-majoor Udi Adam, bevelhebber van het Noordelijk Commando. Adam zou in de ogen van Halutz „te langzaam en te voorzichtig” vechten. Een generaalswisseling in oorlogstijd is uitzonderlijk.

Volgens Peretz en Halutz is een grondoffensief „cruciaal” om de fundamentalistisch-shi’itische Hezbollah uit Zuid-Libanon te verdrijven. Hoewel het offensief al drie weken bezig is, wordt er nog steeds gevochten bij het stadje Bint Jbail, waar de afgelopen twee dagen 9 Israëlische militairen sneuvelden. Ook aan de beschietingen met katjoesja-raketten is geen einde gemaakt.

Volgens Halutz kunnen bij het offensief 100 tot 200 soldaten sneuvelen. Het offensief zou geruime tijd in beslag gaan nemen. Dagblad Maariv meldde dat Halutz heeft gezegd dat „deze oorlog belangrijker is dan alle oorlogen die Israël tot nu toe heeft gevoerd, met uitzondering van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948”.

De Verenigde Staten en Frankrijk ruzieën ondertussen nog steeds over de VN-ontwerpresolutie, die een einde moet maken aan het conflict. De Franse president Chirac heeft de VS gisteren gevraagd om een aantal door Arabische landen gevraagde veranderingen in de resolutie door te voeren. Volgens Chirac is het „immoreel” om de strijd te laten voortslepen.

Franse diplomatie in Libanon: pagina 6 en 7