Help, een schildklierpatiënt!

Het strenge veiligheidsbeleid op de luchthavens heeft onverwachte bijwerkingen: bestraalde patiënten lopen de kans om voor crimineel te worden aangezien. Dat ondervond een Britse schildklierpatiënt wiens belevenissen staan in het British Medical Journal van deze week. Hij wilde op vakantie naar de Verenigde Staten, maar in plaats daarvan kwam hij terecht in de cel, werd hij uitgekleed, onderzocht met speurhonden en langdurig ondervraagd.

De reden: zes weken eerder had hij radioactief jodium geslikt vanwege een overactieve schildklier. Dat die radioactiviteit op het vliegveld alarmbellen kon doen rinkelen, hadden de artsen hem niet verteld. „Sommige radiologen op onze afdeling weten nog steeds niet dat het kwaad kan”, schrijven de artsen van de patiënt. Hoewel er allerlei onderzoeken en behandelingen zijn waarbij de patiënt een drankje of capsule met een radioactieve stof moet slikken, worden de problemen bij detectiepoortjes nogal eens vergeten. Toch zijn er wel meer voorbeelden van: van mensen die het Witte Huis niet inkwamen na een conditietest, tot een piloot die na een hartonderzoek niet meer naar Moskou mocht. Vooral bij een schildklierbehandeling is het oppassen, want jodium blijft nog maanden radioactief. In Nederland krijgen elk jaar een paar duizend patiënten zo’n behandeling.