Golfers hunkeren naar succesje op Dutch Open

Vanochtend is het KLM Open golftoernooi begonnen. De beste golfers van Nederland hebben zo langzamerhand dringend behoefte aan een goed resultaat.

Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen hebben hun zinnen gezet op een goede prestatie in het KLM Open. Dat is hard nodig ook. Tot op heden verloopt het golfseizoen voor de twee beste Nederlandse golfers uiterst teleurstellend. Lafeber eindigde vorig jaar als 25ste op de Europese jaarranglijst. Hij ging er vanuit dit seizoen de stap naar de top-10 van Europa te kunnen maken. Dat valt vies tegen.

Lafeber bivakkeert nu op de 67ste plaats van de Order of Merit. Een paar hardnekkige foutjes in zijn swing en zwak putten met broos zelfvertrouwen als gevolg, noemt hij als de oorzaken van zijn mindere spel. Maar de winnaar van het Dutch Open in 2003 denkt het lek nu boven te hebben. „Vorige week in Zweden speelde ik al weer stukken beter. Het klinkt afgezaagd, maar ik moet geduld hebben. Ik voel aan alles dat de ommekeer ieder moment kan komen.”

Het Dutch Open is na zestien jaar terug op de Kennemer Golf & Country Club. De prachtige duinbaan heeft geen geheimen voor Lafeber. „Ik heb hier talloze oefenrondjes gespeeld, ik ken de baan als mijn broekzak. Mijn caddie Jerry zal ik deze week niet zo hard nodig hebben.”

Lafeber hoopt op flink wat wind de komende dagen. „Zonder wind is de Kennemer te makkelijk voor de huidige topgolfers. Mét wind is het een pittige baan, dan moet je alle type slagen kunnen spelen en komen de beste golfers naar voren.”

Voor Robert-Jan Derksen had de verhuizing van de Hilversumsche Golfclub naar de Kennemer niet gehoeven. Derksen heeft het niet zo op linkscourses, de banen aan zee en in de duinen. „Ik vind dit soort golfbanen vaak unfair. Je slaat een perfecte bal, en dan krijgt-ie een rare stuit en eindigt in de struiken, dat vind ik geen golf.” Voor golfpuristen staat een dergelijke uitlating gelijk aan vloeken in de kerk. Het goede nieuws voor Derksen: de fairways en greens van de Kennemer zijn relatief zacht. Een bal die tientallen meters doorrolt, zoals op Royal Liverpool in het Brits Open drie weken terug, zul je op de Kennemer niet zien.

Derksen zal zijn afkeer voor linkscourses dus niet kunnen opvoeren als excuus mocht het deze week weer misgaan. De tweede Nederlander die vast op de European Tour speelt, haalde vorige week in de Scandinavian Masters na vier gemiste cuts op rij weer eens het weekend. De winnaar van twee toernooien op de European Tour, staat nu 103de op de jaarranglijst. Hij is nog niet eens zeker van het behoud van zijn tourkaart voor 2007.

Een duidelijke verklaring voor zijn mindere spel heeft hij niet, of het moet het alsmaar betere niveau op de Europese Tour zijn. „Ik heb niet het gevoel dat ik slecht speel, maar je merkt dat de verschillen tussen de spelers steeds kleiner worden. Voorheen kon ik me nog wel eens een iets mindere ronde permitteren, tegenwoordig betekent een paar slechte slagen meteen de cut missen.”

Derksen merkte ook dat hij afstand te kort kwam met zijn afslagen. „Iedereen slaat steeds verder, dus ik moet mee in die afstandsrace. Ik heb sinds kort een vier centimeter langere driver (langste club) in mijn tas. Daarmee sla ik de bal een meter of vijftien verder zonder dat ik er veel precisie voor moet inleveren.”

Derksen sloeg vanochtend om acht uur in de regen af. Hij speelt de eerste twee ronden met Colin Montgomerie, de grote publiekstrekker van het toernooi. Montgomerie arriveerde dinsdag goed geluimd in Zandvoort na twee weken vakantie. „Ik voel me erg goed, ben topfit”, aldus Monty die vijf keer eerder in het Dutch Open speelde. Hij won het toernooi één keer, in 1993 op de Noordwijkse. De Schot, acht keer de nummer een van Europa, is inmiddels 43 jaar oud, maar hij zegt nog te branden van ambitie. „Ik ben niet naar de Kennemer gekomen om tweede te worden”, zo maakte hij zijn bedoelingen duidelijk.

Montgomerie speelde gisteren de Pro-Am (profs en amateurs) aan de zijde van KLM-topman Leo van Wijk, wiens naam op ieders lippen lag in het statige clubhuis van de Kennemer, een van de oude (1910) besloten golfclubs van ons land. Een artikel in het Financieele Dagblad was aanleiding voor flink wat commotie. In het stuk stond dat Van Wijk, die om de hoek woont in Aerdenhout, dolgraag lid wil worden van de Kennemer maar door de club hooghartig is geweigerd.

Saillant is dat de schrijver van het artikel een gerenommeerd lid is van de Kennemer. Hij is flink op zijn vingers getikt, maar in de wandelgangen valt op te maken dat veel Kennemerleden verdergaande represailles eisen. Zij zouden bij de Algemene Ledenvergadering in november een voorstel willen indienen om Van Wijk op de ledenlijst de plaats te laten innemen van de schrijver van het artikel. Het gaat er dus gezellig aan toe op de exclusieve Kennemer Golf & Country Club, dezer dagen tijdens het Dutch Open, en in de maanden die volgen.

    • Gerard Louter