gevonden foto

Gevonden foto

Annelies Kuiper: Een beginnend fotograaf zorgt ervoor dat hij het onderwerp dat hij wil fotograferen in beeld heeft, het liefst in het midden. Dan gaat het om Manneken Pis in Brussel, de Eiffeltoren in Parijs en de Towerbridge in Londen. Dat levert soms aardige ansichtkaartfoto’s op. Een iets meer gevorderde fotograaf probeert iets anders. Zoals deze fotograaf. Iedereen op de foto kijkt dezelfde richting op, naar de zeilwedstrijd op zee of naar het vliegtuig wat er boven hangt. Zou er iets gebeurd zijn? De fotograaf richtte zijn lens op de zeilboten noch het vliegtuig, maar op de mensenmassa die staat te kijken en wat is er mooier dan naar mensen te kijken?

Rein Jelle Terpstra: Dat vliegtuigje staat toch aardig in het midden van de foto. Wel fascinerend, hoe zo’n nietig vliegtuigje (wellicht niet eens te zien in de krant) zoveel mensen op de been kan krijgen.

Wanneer iedereen naar iets kijkt, onstaat een onweerstaanbare neiging zelf ook te kijken en naar de camera te grijpen. Je weet maar nooit wat je mist. Vandaar deze foto, ook al is er amper wat te zien.